Каназирева: Пътниците в Пловдив имат нужда от повече автобуси

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
09:31 / 08.06.2015
5116
Идеята за по-късите линии, лансирана преди няколко дни от кмета Иван Тотев пред Plovdiv24.bg, няма да подобри транспортното обслужване в града, коментира лидерът на ПП "Съюз за Пловдив" и общински съветник Дани Каназирева

Дори и да се намалят интервалите за изчакване, пътниците няма да имат възможност с един автобус да стигнат, например, от "Тракия" до езиковите гимназии, новата сграда на ПУ "Паисий Хилендарски" и Окръжна болница, по който маршрут пътуват хиляди. Или от район "Южен" до "Прослав".

Това означава, че вместо да пътуват без прехвърляне, хората ще чакат на две спирки най-малко по 10 мин., за да отидат на работа или на училище. Тази промяна е абсурдна, особено в студа и жегите, счита Каназирева.

По проекта на кмета, който предвижда къси линии и прехвърляне, на пътниците ще бъде необходимо доста по-дълго време, отколкото сега, за да стигнат до крайната точка. Целта на тази идея е да се направят икономии на субсидии, които общината плаща на превозвачи, но това би могло да стане само на гърба на пловдивчани и за сметка на качеството на услугата.

Каназирева прогнозира, че ако линиите се накъсат, пътниците ще плащат два пъти по-скъпо за същото разстояние, а обслужването ще се влоши. При въвеждането на електронни билети - например, комбинирани за един час, цената за пътуването по късите линии също ще се увеличи. 

Според предварителната информация един такъв билет ще струва 1,20 - 1,50 лв. Тоест, при прехвърлянето на два автобуса вместо един директен, ще се наложи да платим с 20 или 50 ст. в повече, отколкото сега. 

Конкретните проблеми са най-сериозни по линиите № 17, 36, 11, 7, 24 и други. Учениците от езиковите гимназии - ЕГ "Иван Вазов" и ЕГ "Пловдив", техните родители и преподаватели от много време очакват повече автобуси по линиите № 44, 4, 222 в часовете, когато децата отиват на училище и се прибират вкъщи.

Учениците от Професионалната гимназия по хранително-вкусова промишленост се оплакват, че нямат директен автобус до район "Тракия". Линиите № 26 и 29 не успяват да осигурят бързо придвижване на учениците от Математическата гимназия.

Има цели квартали с неуреден градски транспорт.
Дори на бул. "Източен" има остра липса на редовни и удобни връзки с други райони на града. Хората вървят пеш да бул. "Христо Ботев" и "Княгиня Мария Луиза", за да се качат на автобуса. Ощетени са живущите в Съдийския квартал, "Гладно поле", Остромила, Беломорски. 

По-добър обществен транспорт е необходим за живущите около парк "Отдих и култура". 

В градския транспорт безспорно има проблеми. Част от автобусите са стари, като например по линиите № 1, 20, 26, 116. Там хората зъзнат през зимата и не издържат на задуха през лятото. В тези автобуси няма климатици, а годината вече е 2015. В ранните и късните часове се налага пътниците дълго да чакат на спирките, в почивните дни все едно няма обществен транспорт. 

Тези проблеми обаче трябва да се решават професионално, а не на парче, след като бъде направено обстойно и обективно проучване на транспортната схема, счита Дани Каназирева

Какво предлага "Съюз за Пловдив" 

1. Увеличаване на автобусите с предимство в часовете, когато ученици и работещи хора отиват или се прибират от училище или работа.
2. Масов транспорт до всички квартали на Пловдив и специални маршрути до парковете в покрайнините
3. Климатици в автобусите и удобства за хора с увреждания
4. Екологично чисти автобуси чрез допълване в договорите на изисквания за минимален клас евро 4
5. Запазване на преференциални карти на ученици, студенти, пенсионери, инвалиди, майки с деца до 3 години
6. Намаляване на цената на месечната карта за пенсионери на възраст над 67 години от 16 лв. на 8 лв. Тази преференция отдавна е въведена в София.
7. Запазване на цените на билетите

Виж коментарите (5)

Още по темата (1008):
03.05.2024 Община Пловдив подаде документи за сертифициране на новата система за електронно таксуване
02.05.2024 Бивш общинар: Какво пречи Пловдив да е като Монпелие и да има безплатен градски транспорт?
29.04.2024 Справедливост застигна шофьор на автобус в Пловдив
26.04.2024 Шофьорът, псувал контрольори, ще бъде наказан
26.04.2024 Шофьор от градския транспорт поиска да обърне джуките на
контрольорка
24.04.2024 Кондукторка показа доста неприличен жест към девойка в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчани гневни на новите порти на Източната порта: Като в зат...
В Пловдив жена получи бяла роза - някои разчетоха това като злове...
Пловдивчанка за Централна поща: Огромното й постмодерно туловище ...
Община Пловдив дава близо 2 млн. лв. за контрольори за лечебните ...
Музеят на авиацията с вход свободен днес
Единственият булевард в Пловдив, по който не минават автобуси?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).