Камъни от фасадата на Хуманитарната падат до ученици

Автор: Диана Бикова
Коментари (0)
16:08 / 21.03.2022
6979
Камъни от фасадата на Хуманитарната гимназия в Пловдив се откъртват и падат на земята. Паркетът в класните стаи е изпочупен. Дървенията по вратите е  изгнила. Централното мозаечно стълбище е "изядено" и опасно за качващите се и слизащите хора. Описанието на драматичното състояние на 140-годишната сграда паметник на културата е актуално към днешна дата. Родители и учители започнаха подписка с настояване за спешен ремонт на училището, след като видяха, че не са предвидени пари за Хуманитарната гимназия в проекта на бюджет на община Пловдив, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Елена Филипова и Георги Присадов, родители на ученици от ОУ "Княз Александър I", което съвместява с Хуманитарната гимназия същата сграда, от 4 години водят битка с институциите да стартира ремонт. Обследването на бившата Първа мъжка гимназия е направено под ръководството на безспорния авторитет в реставрацията на паметници на културата арх. Слави Славов от министерството на културата. В заключението си той посочва, че сградата се нуждае от спешен ремонт. На същото мнение е бившият главен архитект на район "Централен" арх. Петър Петров, сега директор на Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН).

Под родителски натиск е направен проект за реставрация на сградата. Дейностите са оцени на 6.5 милиона лева. Тази сума обаче не е заложена в бюджета на общината, а родители, ученици и учители настояват още това лято да започне ремонт. Въпросът за ремонта на Хуманитарната гимназия ще бъде поставен на общественото обсъждане на проекта за бюджет на Пловдив. 

Подробности гледайте в прикаченото видео!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (46):
31.12.2023 Георги Стаменов каза за новата сграда на ОУ "Княз Александър I"
27.12.2023 Дано се намерят пари за една от емблемите на Пловдив
17.12.2023 Приключи ремонтът на най-старата гимназия в страната
29.09.2023 Стефан Стоянов с оптимистична новина за ремонта на Хуманитарната
25.09.2023 Ремонтът на Хуманитарната гимназия в Пловдив роди нов бисер
29.08.2023 Искат пари за ремонта на Хуманитарната гимназия
Още новини от Новини от Пловдив:
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
Пловдивчанка напъха 20 000 лева в найлонова торба и ги пусна през...
Патрулка не спря на "Стоп", пострадаха полицайка и шофьорка
Отбелязаха 50 години от създаването на отделението по диализно ле...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).