ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Какво се случи на днешната сесия на ОбС Пловдив?
Автор: Диана Бикова 21:47 / 05.12.2019Коментари (0)5802
©
С минута мълчание в памет на големия български актьор Стефан Данаилов започна днешната сесия на пловдивския Общински съвет, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Веднага след изчитане на пощата и постъпилите предложения и питания, както и изслушване на представител на Инициативния комитет на живущите в района на Юбилейния блок за проблема със строежа на PIMK, в залата се възцари делови тон. Очаквано, най-дискутираната тема беше приемането на новата структура на общинската администрация, която предвижда кметът Здравко Димитров да има 9 заместници.

Нечленуващият в група Слави Георгиев обвини кмета, че не се придържа към предизборните си обещания. Напомни му, че е било редно да предложи цялостна визия за развитие на общината, а като кмет има законодателна инициатива да прави предложения. Георгиев посъветва да се подходи отговорно към казуса в р-н "Южен" и общината да направи опит да придобие имота.

Зам.-председателят на ОбС от "Съюз за Пловдив" Евелин Парасков предложи в общината да се създаде структура "Зелена система", която да бъде в ресора на заместник-кмета по строителство. Това предложение обаче по-късно в хода на гласуванията не беше прието.

Йордан Иванов от "Демократична България" обяви, че групата няма да подкрепи предложената структура, тъй като смятат, че заместник-кметовете трябва да са два пъти по-малко - петима. Иванов предложи обединяване на ресори, но това също не беше прието. Той обяви, че голяма част от работещите в администрацията са неграмотни.

Георги Величков от най-новия политически играч в Пловдив - Местна коалиция "Ние гражданите" поиска веднага да се спрат обявените обществени поръчки за басейна "Младост" и за Пречиствателната станция. 

Владимир Кисьов от "Съюз за Пловдив" охлади страстите за новата структура в общината с изказването си, че решение на кмета е дали заместниците му да са 9 или 11. "След 1 година ще видим какво са свършили" - многозначително добави той.

Стефан Послийски каза, че групата на ВМРО-БНД ще се въздържи от това гласуване, но подчерта, че заместник-кметовете са политическо решение и ще носят отговорност.

Секретарят на община Пловдив Ангелина Топчиева разясни пред съветниците, че общата численост на администрацията по делегираните от държавата дейности е 353 души. И още 130 души работят в дофинансирани с общински приходи дейности. Числеността не е променяна от 2010 г., посочи Топчиева. 

Веднага след изказването на секретаря на общината по предложение на Ясен Михайлов от ГЕРБ бяха прекратени разискванията по темата. Това даде основание на Николай Радев от БСП да се обърне към кмета с думите: "Г-н кмете, кметът Иван Тотев не си позволяваше да взима думата на опозицията като вас. Демокрацията свърши". 

Веднага след това се пристъпи към гласуване на новата структура на общината, която ще влезе в сила от 1 януари 2020 г. С 30 гласа "за", 14 "против" и 4 "въздържал се" бе решено кметът Здравко Димитров да има 9 заместници: "Финанси, здравеопазване, стопанска дейност и екология" - Илия Кирчев; "Обществен ред" - Йордан Ставрев; "Транспорт" - Тодор Чонов; "Устройство на територията и общинска собственост" - арх. Невена Балчева; "Строителство и инвестиции" - Пламен Райчев; "Култура, археология и туризъм" - Пламен Панов; "Образование и бизнес развитие" - Стефан Стоянов; "Европейски политики и социални дейности" - Анести Тимчев; "Спорт и младежки дейности" - Георги Титюков.

Съветниците определиха и временна комисия за изготвяне на проект за изменение и допълнение на Правилник за организацията и дейността на пловдивския Общински съвет за мандат 2019-2023 г. Тя се състои от 11 членове и по предложение на председателя Александър Държиков в нея по двама представители имат ГЕРБ и БСП, а останалите формации - по един. Временната комисия е в състав: Ясен Михайлов и Йордан Илиев от ГЕРБ, Ангел Иванов и Йордан Василев от БСП, Константин Георгиев от "Кауза Пловдив", Веселина Александрова от "Демократична България", Евелин Парасков от "Съюз за Пловдив", Стефан Послийски от ВМРО-БНД, Дончо Киров от ЗС "Ал. Стамболийски" и нечленуващите в група Слави Георгиев и Георги Бучков. 

Следващата редовна сесия е насрочена за 28 декември 2019 г. от 9 ч.

Още за атмосферата в заседателната зала и част от изказванията гледайте във видеото!








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Сериалът "Чернобил" 2019
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: