Какво би се случило, ако Пловдив бъде разтърсен от силно земетресение?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (8)
11:00 / 12.02.2023
42452
Земетресението в Турция ни накара да се замислим безопасни ли са сградите в България и може ли да издържат на подобен трус. Световната банка направи анализ, озаглавен "Риск от земетресение в многофамилни жилищни сгради". Той засяга най-вече сградите, строени масово в градовете от СССР и Източния блок.

Според специалистите 97 % от територията на страната е застрашена от сеизмични въздействия. Най-опасните сеизмични зони в България са Крупнишката, Софийската, Шабленската, Горнооряховската и Маришката, в която попада и Пловдив. Но към този момент опасност от земетресение, подобно на това в Турция, няма.

В анализa на Световната Банка е засегнат и вторият по големина град в България - Пловдив. Разглежда се какво би се случило със старите сгради при земетресение с магнитуд от над 7,5 по Рихтер.

Според анализа две трети от населението на Пловдив (около 239 430 души) живее в многофамилни жилищни сграда отпреди 2000 година. 

Сградите с неармирани зидани конструкции, стоманобетонни рамки са в най-голям риск. Тези сгради не отговарят на съвременните изисквания за сеизмичност и здравина. В случай на голямо земетресение те ще понесат най-много щети. 

С други думи - 65 000 души, или 20 % от населението на Пловдив живеят в посочените типове сгради, т.е. това население е в риск. Става дума за жилища от стария жилищен фонд, строени преди 1970 г.

Според експерти панелките са най-устойчиви и здрави, при положение, че се поддържат.

Съгласно българските стандарти експлоатационният период на панелките е около 50 години. Сградите трябва да се обследват, за да бъде увеличен срокът им на годност. Санирането, такова, каквото се случва у нас, повишава енергийната ефективност на панелните апартаменти, но няма пряка връзка с удължаване живота на панела. Изолацията защитава здравите заварки от влиянието на климатичните условия, но само здравите - няма отношение към вече корозиралите и към тези с лошо качество.

Смяната на ВиК инсталацията е другият съществен фактор за удължаване годността на панела. Постоянните течове водят до корозия. Особено опасно е, когато течовете и проблемната канализация мокрят непрекъснато основите и предизвикват слягане на почвата. Това е рисково и наистина създава условия за преждевременно разрушаване не само на панелното строителство.

Задължителни са периодичните ремонти на покрива и поддръжката на външните стени. Най-добре е те да се топло- и хидроизолират, за да е защитена конструкцията като цяло и заварките в частност. Всяко премахване на стени, колони и трегери отслабва чувствително надеждността и намалява устойчивостта и сигурността на панелните сгради.

Виж коментарите (8)
Още новини от Новини от Пловдив:
Шофьори не вярват на очите си какво виждат на булевард в Пловдив
Бивш кмет на район "Южен" поведе листата на "Синя България" в Пло...
Камера засне най-безумното ПТП в Пловдив, по чудо няма загинали и...
Тежко ПТП на кръстовището в Пловдив, на което преди 6 месеца заги...
В Пловдив арестуваха продавачка на сергия
Лекари се борят в Пловдив за живота на блъснатото момиче


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).