Кафенета, сладкарници и ресторанти в Пловдив в очакване на първите работни дни

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
19:23 / 05.05.2020
10987
След почти близо два месеца, през които заведенията в Пловдив, както и в цялата страна, бяха преустановили дейност, съгласно разпоредбите на министъра на здравеопазването, днес местните кафенета и ресторанти се подготвят отново да заработят, видя Plovdiv24.bg.

Ресторанти, сладкарници, кафенета, коктейл-барове и пицарии извадиха чадъри, маси и столове и се подготвят за нови работни дни. Съгласно действащата разпоредба на законодателството, да функционират имат право всички обекти, които отговарят на санитарно-хигиенните норми в кухните, както и имат възможност да предложат разстояние между масите на клиентите от минимум 1.5 м. на открито (веранди, тераси и пр.).

Припомняме, че Община Пловдив ще внесе предложение в Общинския съвет за периода от 13 май до 31 август 2020 г. да бъдат освободени от заплащане за терени с маси за открито сервиране обектите, които бяха затворени за времето на извънредното положение. Освен това Общината ще внесе предложение в Общинския съвет за намаляване с 50% размера на наема на заведенията, които по време на извънредното положение са извършвали дейност в намален обем, като са приготвяли храна.

Община Пловдив ще предложи на Общинския съвет до 20 ноември да бъдат разсрочени таксите за месеците май и април за издадените разрешения за поставяне на рекламно-информационни елементи, като за това време няма да бъде начислявана лихва за забавяне.

Съгласно заповедта на здравния министър Кирил Ананиев от 6 май (сряда) се допускат посещенията на открито (градини, тераси и други) на ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения и кафе-сладкарници, при стриктно спазване на обявените противоепидемични мерки. 

Изпълнението на мерките ще се контролира от две институции. Българската Агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще отговаря за спазването на санитарно-хигиенните норми в кухните, а РЗИ ще следят за спазване на отстоянието от 1,5 м между масите навън.

Някои от заведенията съкратиха персонала си. В немалко случаи шефовете викат на работа пък само част от служителите си. 

Част от работещите в бранша са скептично настроени, предвид извънредното положение у нас и последиците от него и вируса, други пък искрено се вълнуват и очакват с нетърпение работния ден след близо два месеца затишие,

Виж коментарите (2)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Новини от Пловдив:
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
6 дни улица в Стария град е затрупана от самосрутила се къща
Пловдивчанка напъха 20 000 лева в найлонова торба и ги пусна през...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).