ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Известна сръбска рок група ще нажежи пловдивската публика
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:33 / 30.03.2023Коментари (0)1954
Сръбската алтърнатив рок група Popečitelji ще гостува в Пловдив на 27 април в Be Bop Café. Триото ще свири за втори път в България и за пръв път в града под тепетата по покана на сдружението за популяризиране на съвременна балканска култура Balkans – Ways to Friendship. Музикантите от сръбския град Крагуевац, които предлагат уникална смесица между рок, фънк и пънк, поръсени с балкански етно и африкански трайбъл мотиви, дебютираха на българска земя през пролетта на 2017 г. в София и Ловеч, отново по вина на BalkansWTF.

Участието им в Пловдив е част от българското мини-турне на Popečitelji, което отново ще мине през Ловеч и София. На него крагуевчани ще представят най-новия си албум – "Uvek“, излязъл на плоча и за дигитален даунлоуд през 2021 г.

Купонът в Be Bop Café започва в 21:00 ч. Цените на билетите на място ще са по 15 лв.

Popečitelji са създадени в Прищина (днешно Косово) през 1995 г. от братята Саша и Горан Фурунович, а по време на войната в Косово през 1999 г. се преместват в Крагуевац, където през 2003 г. издават първия си албум "Ko radi?“. През 2008 г. се появява наследникът му "Horizonte“, с който се утвърждават на алтернативната сцена в Сърбия и бивша Югославия, което води и до можество излизания в чужбина, в страни като Полша, Италия, Австрия, Франция и Белгия. Третият албум на групата излиза през 2013 г. и носи името "Sijalica“. Братята Фурунович имат и страничен проект на име Fitnes, в който придават на музкиата си малко по-прогресивен и изчистен от етно-влиянията алтернативен рок оттенък и с който са издали два албума.

Музиката на Popečitelji е еклектична, но хармонична смесица от множество стилове и жанрове в алтърнатив рок опаковка и с предимно инструменрален подход, макар и да не липсват употреби на гласа като четвърти инструмент. Изпълненията им на живо се характеризират с експлозивна енергичност и експанзивни виртуозни импровизации.

Balkans - Ways to Friendship е сдружение с идеална цел, което си е поставило за задача да насочи вниманието на родните почитатели на изкуството към съвременната балканска култура и алтернативна, ъндърграунд сцена, чрез организирането на различни музикални и други културни събития, като по този начин създава предпоставки за по-дълбочинно опознаване и сприятеляване между балканските народи. Сдружението е основано в края на 2016 г. и вече има за гърба си организирани концерти на разножанрови изпълнители от Сърбия, Македония, Косово и Словения в 7 български града. В Пловдив сдружението е организирало концерти на словенската джаз-рок група Divje Jezero (2017 г.) и македонската етно-прогресив метъл банда Chromatic Point (2018 г.), както и, съвместно с Alarma Punk Jazz, концерт на триото на македонския джаз-китарист Сашо Поповски с участието на Кирил Кузманов (2023 г.).







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: