ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Изпускат вода от препълнения язовир "Кричим"
Автор: Диана Бикова 09:29 / 15.05.2023Коментари (0)3602
©
Контролирано изпускане на вода от язовир "Кричим" ще има във вторник. Профилактиката е ежегодна и няма никаква опасност за гражданите, съобщиха от НЕК за Plovdiv24.bg.

Изпускането на вода през облекчителните съоръжения на язовирната стена ще започне в 9.30 и ще извърши на три етапа, през 30-45 минути. Водните количества, коитоо ще бъда изпуснати от язовира в река Въча, се очаква да стигнат нива 180-235 куб. метра в секунда.

От община Кричим приканват да се спазва безопасно разстояние от коритото на реката. 

Председателят на сдружение "Балканка" Иван Пандъков заяви притеснението си от огромното водно количество, което ще се излее в реката. Той посочва, че очакваното ниво е до 235 куб. метра в секунда, докато нормалното протичане е около 5м3/сек.

"За съжаление нито осведомителни табели, нито сигнализация има по реката, за която толкова се говореше, нито какъвто и да било друг начин за уведомяване на хората по реката. Аз съм участвал в спасителна акция на риболовци, когато преди 2 години 6 човека спасявахме две момчета от един остров след рязко покачване на нивото. Мои приятели са попадали в клопката на водата, а нека не забравяме, че имаме и смъртен случай с риболовец от преди 2 години. Протести и напразни обещания. И въпреки многото обещания, нищо не се случва. Чест прави на община Кричим, че ни информират, за да предупредим обществеността" - казва Пандъков.

Сдружението отправя питане до Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" и РИОСВ - Пловдив дали дейността е съгласувана с тях. "Безспорно манипулации с главен изпускател на язовирна стена и хидропикинга, който се очаква в реката е огромно въздействие върху ПВО и по-специално върху Защитена зона "Въча – Тракия". Обръщам внимание също така, че дейността е предвидено да се извърши в период на размножаване на ихтиофауната в реката, определен със заповед на Министъра на земеделието и съгласно разпоредбите на Приложение 1 към чл. 32, ал.1 от Закона за рибарство и аквакултури и в случая не става въпрос за аварийно изпускане.

Това означава, че ще имаме брутално въздействие върху защитени видове, което никой няма да оцени. Като инженер-енергетик разбирам важността и стратегическото значение на системите на НЕК, както и необходимостта от тяхната поддръжка, но е крайно време някой да им напомни, че реката не е изкуствено водно тяло, а речна екосистема, защитена при това, и са длъжни да прилагат редица смекчаващи мерки - се казва в сигнала на Иван Пандъков до БДИБР и екоинспекцията. 

Не е ясно дали изпускането на такова огромно количество вода от Въча, която е десен приток на Марица, ще създаде проблеми по течението. Припомняме, че коритото на река Марица на територията на Пловдив се е превърнало в джунгла, заради провала на няколко обществени поръчки.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: