ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Измамник от Пловдив пред ZDF: Отпечатах 1 милион фалшиви евро, в Германия ги продадох за 140 000
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:31 / 15.12.2023Коментари (0)26374
©
Наистина ли българските фалшификатори на пари са най-сръчните в света? Това бе един от главните въпроси в 10-минутен репортаж на Втора германска телевизия ZDF, проследил пътя на подправени евробанкноти от България. 

Репортажът от България бе излъчен на 12 декември в популярното предаване за журналистически разследвания "Фронтал" на ZDF. Автори на репортажа бяха Лукас Аугустин, Ник Голюке, Ванеса Шлайзер.

В началото водещата припомня, че само за година в Германия са били конфискувани 27 000 фалшиви банкноти, а никой не знаел колко още се останали незабелязани. С тези фалшиви пари се купуват накити, луксозни стоки и скъпи коли, а дирите им водят към България, беше казано в репортажа.

Под прикритие

Главната роля в тези 10 телевизионни минути играе Тамер Бакинер, когото авторите представят като икономически детектив, знаещ и български. В квартала край мюнхенската гара Бакинер се среща с човек, който му обещава фалшиви пари от България. Репортерът заминава за София, където според него фалшификаторите действат особено активно. Репортажът припомня, че и българските власти са активни – и показва кадри от обиски и разкриването на печатница за фалшиви банкноти.

Пред камерата на Втора германска телевизия застава и Кристиян Горянов, завеждащ отдел "Организирана престъпност“ в МВР, който казва, цитиран и от Deutsche Welle: "Ние имаме едни от най-добрите фалшификатори на пари и на документи в света.“

Но кои са фалшификаторите и кои са техните кукловоди? Репортерът под прикритие Тамер Бакинер в миналото е разследвал и разкрил много подобни случаи, твърдят авторите на репортажа. В 10-минутното видео на ZDF той се среща с посредник от Мюнхен, когото разработва от една година с легендата, че търси големи количества фалшиви пари.

Срещи в Пловдив

Двамата заминават за Пловдив на среща с човек, който твърди, че е супер голям играч на пазара в Германия. Мъжът, чието лице в репортажа е направено неразпознаваемо, разказва, че отпечатал 1 милион фалшиви евро в България, които в Германия продал за 140 000 евро. Там обаче го хванали и го осъдили на 5 г. и 6 месеца лишаване от свобода, от които излежал половината.

"Явно това не е потушило криминалните му енергии“, иронично отбелязват авторите на репортажа.

Осъденият фалшификатор им разказва, че сред клиентите му имало търговци на скрап, супермаркети, дюнерджийници, барове, крупни търговци на месо. В края на разговора добавя, че може да свърже посетителите от Германия с подходящ човек. Репортерите проверяват неговата история – властите и в Германия, и в България я потвърждават.

Най-добрите ментета?

В София репортерът под прикритие най-после успява да се срещне с фалшификатор, който го уверява, че е един от най-добрите в България и му предлага фалшиви банкноти от 200 евро - за по 40 евро на парче. По думите на фалшификатора неговите купюри съответствали до около 70% на истинските, само качеството на хартията било малко по-различно. Фалшификаторът подчертава, че по-добри купюри няма никъде по света и кани репортера в един автомобил, където нагледно му показва, че фалшивата банкнота от 200 евро минава теста с обичайния сканиращ молив в супермаркетите. Българите предлагат на потенциалния купувач 5 милиона евро в банкноти по 200.

Репортерът на ZDF взима мострата и я предава на българската полиция, където Кристиян Горянов потвърждава, че качеството на фалшификата е добро. Според него тези банкноти се печатали докъм 2018 година, но производството им вече било спряно.

Авторите на репортажа носят банкнотата и в германската Централна банка. Специалистите там установяват, че фалшификатът е лесно разпознаваем по контурите на водния знак. Българската фалшива банкнота стига и до специалист в Европейската централна банка във Франкфурт, който добавя, че тези купюри са нещо старо - в Европа напоследък се появявали по стотина такива банкноти месечно – и че със сигурност били отпечатани преди повече от 10 години.

Банкнотата, пропътувала толкова дълги разстояния, ще бъде анализирана от германските власти и прокуратурата. "А дали българската прокуратура ще сложи белезниците на тъй наречените "най-добри фалшификатори в света“ – този въпрос си остава открит“ – така звучи последното изречение в репортажа на ZDF. Водещата на предаването "Фронтал“ добави накрая новина от София за разбита банда фалшификатори и конфискувани банкноти на стойност 120 хиляди евро.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежко ПТП с жертви на бул. "Руски" в Пловдив
Аматьорски футбол
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: