ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Изключителна красота! Иранка очарована от Пловдив и България
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:23 / 07.07.2019Коментари (2)9621
© Инстаграм
Тя може би е най-големият фен на националния отбор на Иран по волейбол. Самата тя играе волейбол. Завършила е право в Лондон и е сред водещите активисти за правата на жените в Иран, а една от основните й битки е иранските жени да бъдат допускани до стадионите и залите, за да гледат на живо спортни събития. Името й е Амелия Асади. 

Тя пътува по света като фен, за да подкрепя националния отбор на страната си, а успоредно с това се бори и за мисиите си. Така стигна и до България, до Пловдив. Иран игра в града под тепетата мачовете си от петата седмица от редовната фаза на Волейболната лига на нациите за мъже. Сред хилядите зрители в пловдивската зала “Колодрума" е и Амелия Асади. 

Дошла за първи път у нас, тръгваща си с прекрасни впечатления, най-вече от българите. “Първо искам да кажа голямо благодаря на хората в България, на хората в Пловдив, бяха невероятни и винаги готови да помогнат. Имате също невероятна храна - опитах толкова много неща и съм впечатлена от българската храна. Като цяло беше невероятно изживяване за мен. За първи път съм в България и съм наистина впечатлена. По време на първия мач от Волейболната лига на нациите в Пловдив - Иран - Сърбия, валеше пороен дъжд.

След мача се опитвах да си хвана такси, но за съжаление, дъждът беше толкова силен, че беше трудно, да не кажа - невъзможно за мен. Като казвам, че хората тук са много гостоприемни и любезни, искам да ви разкажа и това - хора от охраната извън залата бяха на телефоните си 15-20 минути, опитвайки се да се свържат и да ми извикат такси. Не знам колко пъти им се наложи да звънят, с колко компании, за да намерят свободна кола, но не спряха, докато не намериха такси, което да ме закара до хотела. Благодаря ви, мили хора", споделя впечатления с усмивка Амелия. 

“Иранските фенове подкрепят националния отбор по волейбол много горещо. Иран - Сърбия беше много добър мач, с който си осигурихме класирането сред най-добрите шест в Лигата на нациите и битката за медалите. Иран - България - това беше грандиозно изживяване, залата беше препълнена, имаше такъв шум от трибуните през целия мач, страхотна атмосфера. Наистина съжалявам, че вие загубихте, но пък съм много по-щастлива, че Иран спечели. Генерално за мен беше невероятно изживяване в България. Накрая имаше разочарование у мен, че загубихме мача със САЩ, но - хей, това е просто игра и някой трябва да спечели. Да се надяваме, че ще ги победим по време на финалите на Волейболната лига на нациите в Чикаго", продължи с позитивизъм Амелия Асади. 

Независимо от напрежението на политическо ниво между САЩ и Иран тя е на мнение, че спортът трябва да е мост към добро и всички трябва да са съотборници в тази кауза. Затова след края на волейболната среща отиде при американските звезди. “Помолих ги за фланелка с автографи на американските национали, която да дам на търг в подкрепа на ирански деца, чиито семейства живеят в много тежки условия", обясни Амелия. 

Докато живее Англия, завършилата право в Лондон иранка тренира волейбол  в “Полония" - полупрофесионален отбор, който се състезава в London League Premier division и подготвя състезатели за отбори от Суперлигата. Волейболът е нейната суперстраст, но своите “суперсили" насочва в друго. “Аз съм активист за правата на жените", казва гордо тя и допълва голямата си болка: “Жените не са допускани до стадионите в Иран." 

В края на 2018 г., след близо 40-годишна забрана, на иранските жени беше позволено да гледат футболен мач на живо, а стотици се осмелиха и присъстваха на финала на Азиатската шампионска лига в Техеран. Президентът на ФИФА Джани Инфантино бе лично на мача с министъра на спорта на Иран. 8 месеца по-рано 35 иранки бяха задържани, след като опитаха да влязат на футболен двубой. 

Пред света това може и да изглежда като първата голяма крачка към разрешаване на този проблем, но явно предстои още дълъг път. Поне според Амелия Асади, която от години върви по него. “Нищо не е лесно, но винаги има светлина в края на тунела. Светлината е далече, но ние ще стигнем до нея. Жените трябва да бъдат допускани до стадионите", завърши тя, цитирана от "Спортал". И тръгна от Пловдив и България през Лондон към други градове и страни, към други зали и стадиони, но със същите емоции и същата цел.



Още по темата: общо новини по темата: 285
26.02.2024 »
29.01.2024 »
17.01.2024 »
14.10.2022 »
27.09.2022 »
23.09.2022 »
предишна страница [ 1/48 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: