Изграждат легнали полицаи на пешеходните пътеки в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (8)
15:36 / 22.07.2022
3972
Процедурата за изграждането на т.нар. легнали полицаи или повдигнати пешеходни пътеки ще бъде облекчена. За целта ОП "Организация и контрол на транспорта“ ще подготви проекти за всеки от районите в града, а от районните кметства ще бъдат изграждани самите неравности. Това реши Общинската комисия по безопасност на движението, чийто председател е зам.-кметът по транспорт Тодор Чонов.

Въпросът за монтирането на изкуствени неравности е един от най-често разглежданите в Комисията, а липсата им на места е повод за безотговорното поведение на част от участниците в движението в града.

"До момента районната администрация, на чиято територия е подаден сигнал за изграждане на повдигната пешеходна пътека или легнал полицай, трябваше да намери проектант. Да му плати хонорар, а той да изготви проект, който да се съгласува в КАТ. След одобрението им, трябваше да се наеме фирма, която да изгради повдигната пешеходна пътека. Едва след това, от специализираното звено на Общината, се поставят маркировка и знаци“, обясни зам.-кметът Чонов.

Той подчерта, че този дълъг път за изграждането на ограничителни неравности на пътя ще бъде значително облекчен с новата организация. Общинското предприятие ще направи шест проекта за поставяне на неравности, които ще съгласува с КАТ, а след това ще ги предостави на шестте районни администрации, за да ги включат в строителните си програми.

"След като Комисията за безопасност на движението разреши процедурата, ние по служебен път ще подготвим проектите, одобрени в последните 2 г., но нереализирани. Предоставените на районното кметство проекти ще подлежат на съгласуване от компетентния държавен орган, след което всеки районен кмет ще има ангажимента да изгради неравностите. Впоследствие предприятието ще извърши хоризонталната и вертикална сигнализация“, допълни директорът на ОП "Организация и контрол на транспорта“ Георги Стоилов.

Представителят на КАТ, присъстващ на заседанието на Общинската комисия по безопасност на движението, препоръча да се заложи на изграждането на класически легнали полицаи от асфалт.

В изпълнение на заложените цели от ОП "Организация и контрол на транспорта“ от началото на годината до момента са маркирани 115 пешеходни пътеки, като работата продължава с фокус училищната инфраструктура, за да се обновят зебрите пред учебни и детски заведения преди 15 септември.

В ход е процедура за избор на изпълнител за полагане на хоризонтална маркировка и доставка на вертикална сигнализация, веднага след финализирането й ще започне и освежаването на големите булеварди и кръстовища.

Виж коментарите (8)
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчани гневни на новите порти на Източната порта: Като в зат...
В Пловдив жена получи бяла роза - някои разчетоха това като злове...
Пловдивчанка за Централна поща: Огромното й постмодерно туловище ...
Община Пловдив дава близо 2 млн. лв. за контрольори за лечебните ...
Музеят на авиацията с вход свободен днес
Единственият булевард в Пловдив, по който не минават автобуси?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).