Изграждат Регионален иновационен център, който ще обедини усилията на бизнеса и науката

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:54 / 15.01.2020
2043
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Областна администрация Пловдив се включва в съвместен проект за изграждане на Регионален иновационен център, който ще обедини усилията на бизнеса и науката в полза на регионалната икономика. В проекта участват ВМЗ - Сопот и пет фирми от региона, ПУ “Паисий Хилендарски и община Карлово. Това съобщи областният управител Дани Каназирева.

Тя уточни, че за целта е създадено сдружение между организациите и съвместен екип вече работи по проекта, с който ще се кандидатства за финансиране.

"Предмет на сдружаването е създаване на специфична научноизследователска инфраструктура, обединяваща бизнес идеи, иновационна инфраструктура и изследователски състав в приоритетното направление “Мехатроника и чисти технологии“. Технологичен лидер при формирането на РИЦ е най-голямото държавно предприятие в системата на ВПК /военно промишлен комплекс/ у нас - ВМЗ-Сопот“, уточни Каназирева.

По думите й това ще е единственият център с устойчиво развитие, който в дългосрочен план , ще даде възможност на ВМЗ-Сопот да придобие капацитет и технологии да работи по натовски стандарти и да развие научен потенциал, ще даде нови хоризонти за партньорство в НАТО и възможности за участие в проекти на общоевропейския отбранителен фонд.

Според областния управител създаването на РИЦ ще способства за икономическото развитие на региона. Областната администрация ще има водеща роля за организиране и участие в събития за представяне на РИЦ, на неговите продукти и услуги.

"Моят екип работи с ентусиазъм по проекта. Подкрепям подобни инициативи, защото те стимулират, подпомагат и насърчават регионалния капацитет за въвеждане и развитие на иновации, засилват сътрудничеството между бизнеса, публични институции, научно-изследователските организации и университетите“, поясни областният управител.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...
Емблематична фигура за Пловдив стана почетен гражданин на града
Хиляди рози разцъфтяха по булевардите в Пловдив, кошници и саксии...
Студентка разработи симулация за предотвратяване на наводнения в ...
Облачно ще е времето днес в Пловдив
Променят маршрутите на три автобуса в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).