ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Изчистват неразбориите около картите за градския транспорт
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:21 / 17.11.2009Коментари (8)7811
© Plovdiv24.bg
"Кметът каза, че няма как билетчето за хората с увреждания да струва по-малко от 40 стотинки, защото бюджетът за следващата година бил намален. Все още не била определена цената на картите.Нямаше ясни решения. Най-лошото е, че годишните карти ще са само за една линия", разказа председателят на сдружението на болните от множествена склероза Емил Стрински пред репортер на Plovdiv24.bg.

Заедно със съпругата си придружител и представители на други организации на хора с увреждания, тази сутрин той се срещна с кмета Славчо Атанасов, заместника му по социалната политика Красимир Ангелов, главния финансист на общината Наталия Делчева и шефа на дирекция "Социална политика" Нина Банкова, за да настоява за по-изгодни условия за пътуване на инвалидите в масовия градски транспорт.

"Пловдив беше единственият град в страната, в който хората с увреждания ползваха толкова големи преференции. Нямаме възможности това да продължи, макар да ни се иска всички тези около 30 хиляди души да притежават карта за цялата градска мрежа. Ръководствата на съюзите проявиха разбиране към сериозните финансови проблеми, които общината ще изпита през следващата година. Постигна се съгласие за тях да има специална карта - комисията още уточнява цената й, с която да си купуват билетчета по 40 стотинки", каза на последвалия брифинг за журналисти Ангелов.

До края на седмицата по искане на слепите и хората с намалено зрение ще се обмисля вариант за тях да бъдат изработени специални карнетки, за да им се спести неудобството да търсят стотинки по джобовете си.

Разказаното за днешната среща от различните й участници, вместо да внесе яснота по въпроса за картите и билетчетата, умножи броя на питанките. На последната си сесия Общинският съвет упълномощи кмета да определи цената на картите и билетчетата на ползващите преференции групи, като се запази досегашната методика - годишна карта за всички линии на градския транспорт плюс билетче с намаление. Засега е ясно само колко ще струва евтиното билетче. Другите приказки - за едномесечни карти за една линия, са в пълно противоречие с гласуваното от съветниците. Решението им би трябвало да е настолното четиво на комисията, която определя цените. Или недоразумението се дължи в липсата на разширено познание по темата на медиатора в случая - заместник-кметът Ангелов? 

Не беше ли по-разумно тогава да се приеме неподлежащото на подозрения за незаконосъобраност предложение на заместник-кмета Александър Константинов? След дълги преговори с превозвачите той договори преференциалните групи да си купуват едномесечни карти по 13 лв. за една линия, без допълнителни билетчета. Оттам насетне преговорите биха могли да продължат до резултат, че едномесечната карта да важи за всички линии на една фирма. Сега, ако някой реши да започне да пресмята кой е по-изгодният вариант, вероятно ще стигне до отчаяние, особено ако е социално-слаб или болен.

След настъпилата суматоха междувременно кметът задейства комисията на бързи обороти и цените на картите за инвалиди бяха конкретизирани. В зависимост от размера на получаваната пенсия, те ще варират от 15 до 90 лева, като максимумът ще е за хората с над 400 лева пенсия. Кметът Славчо Атанасов побърза да внесе успокоение след настъпилия смут  сред участниците в срещата с изричното последно уточнение, че картите ще важат от 1 януари до 31 декември 2010 г. за цялата градска мрежа. 



(с) ПОТВ


Още по темата: общо новини по темата: 85
12.03.2011 »
11.03.2011 »
24.02.2011 »
24.11.2010 »
27.10.2010 »
26.10.2010 »
предишна страница [ 1/15 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Лоша работа...докато човек е млад, няма проблем, може с каквото и както си иска да се движи и пеша да тръгне, ще пристигне. При възрастните и инвалидите е много сложно, те и за две спирки са принудени да се качват на градския транспорт. Така че, г-да властимащи мислете трезво.
+2
 
 
Г-н Ангелов ,ако не може да защити по-изгодни условия за пътуване на инвалидите в масовия градски транспорт би трябвало да си подаде отставката! Така или иначе досега не е направил нищо за по-добрата адаптация на нас инвалидите, откакто е заместник кмет по социалната политика!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Проблеми за шофьори и пешеходци по "Пещерско шосе"
Поскъпване на хранителните продукти
Природни стихии
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: