Иван Тотев разговаря за възстановяването на Малката базилика

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
11:19 / 22.07.2010
2880
Областният управител Иван Тотев проведе тристранна среща в София със заместник-министъра на културата Тодор Чобанов и изпълнителния директор на американската фондация "Америка за България" Десислава Талиокова. Целта на разговора е да подготвим тристранен договор за подписване между Министерство на културата, Областната администрация и американската фондация, с който Областна администрация чрез Министерството на културата да получи целево дарение за възстановяване на Малката базилика в Пловдив, заяви Тотев.

Малката базилика е архитектурен обект на бул. "Княгиня Мария Луиза" до дискотека "Папараци", който в момента е в консервация. В него се намират уникални римски мозайки - най-добре запазените на територията на Пловдивска област и едни от най-запазените в България. Състоянието в момента обаче е изключително лошо и много малко хора знаят, че там има архитектурен паметник. Към настоящия момент тече процедура по актуване на обекта като публична държавна собственост. Това е необходимо, за да може държавата да инвестира средства, обясни областният управител.

Преди 3 месеца експерти на фондация "Америка за България" посетиха Малката базилика и бяха силно впечатлени от мозайките и местоположението й, затова се ангажират с нейното възстановяване.

Проектът включва експониране на мозайките и изграждане на културно-информационен център. Окончателната сума се уточнява в момента, но тя ще бъде достатъчна за това обектът да стане реално достъпен за посетители.

Виж коментарите (4)

Още по темата (49):
07.02.2022 Покривът на Малката базилика протече
13.10.2014 Да подкрепим Малката базилика за емблематична сграда на България!
03.10.2014 Емблематичните сгради на България: Малката базилика в Пловдив
26.09.2014 Тържествено отбелязаха една година от откриването на Малката
Базилика
22.05.2014 Роми от Аджисана разпънаха сергиите до Малката базилика, глобиха ги
22.05.2014 Откриха най-новия площад в Пловдив, роми пребоядисаха фасадите на къщите
си
Още новини от Новини от Пловдив:
Кметът на Кричим след тежката катастрофа: В дните преди Възкресен...
Капитана пак отърва кожата
В Брестовица направиха първа копка на нов довеждащ водопровод
Тези са арестуваните за крупната измама в Пловдив
В Пловдив порязаха шофьора на камиона с 400 кг хероин
"Прослав" няма да е първият естествен резерват в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).