ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Иван Тотев: Трябва да има ново териториално деление
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:40 / 11.06.2022Коментари (0)10083
©
Във връзка с предложението на депутата Настимир Ананиев за сливане на общините с цел подобряване стандарта на живот на гражданите, даване на повече правомощия на общините, както и въвеждане на мандатност на кметовете и общинските съветници, народният представител от ГЕРБ - СДС и кмет на Пловдив от 2011 до 2019 година Иван Тотев сподели пред Plovdiv24.bg своето виждане по темата:

"Няма как да влезе предложението на Настимир Ананиев за гласуване в Народното събрание: първо, в контекста на това, което се случва през последните дни - разпадащото се управление. Второ, коалицията се опитваше чрез различни депутати да прокарва закони, по така наречената бърза писта. Т.е. без да са минали обществено обсъждане и одобрение.

Всички тези усилия на управляващите са с оглед на предстоящите местни избори, за да моделират средата според собствените им представи - да ограничат мандатите на кметовете, което е несериозно. Предложението на Настимир Ананиев  противоречи и на Конституцията, защото “всеки има право да избира и да бъде избиран". Това, което искаха да направят депутатите от ПП, е да ограничат основни свободи. Всъщност целта им беше да намалят мандатите на силните кметове на ГЕРБ, както е този в Стара Загора - Живко Тодоров, Димитър Николов в Бургас, Иван Портних във Варна и те повече да не бъдат избирани. За Пловдив това не се отнася, тъй като нашият кмет е с един мандат.

Категорично трябва да има ново териториално деление след преброяването, което видяхме, но то няма да е от приоритетите на този парламент, защото няма необходимия консенсус в него. Темата за децентрализацията на общините е много актуална що се отнася до Пловдив - това е процес, който задължително трябва да се случи и съм радетел на това окрупняване. Не бива обаче да се променят границите само на община "Родопи". Решението трябва да е в контекста на голяма териториална промяна, която да се отнася за цялата страна.

Премахването на дадена община е доста тежко политическо решение и трябва да бъде взето с един широк консенсус. Затова е необходим дебат и съм сигурен, че скоро и това ще стане. 

Сегашното правителство е първото, което няма управленска програма, затова и няма как да направи реформи. В момента в държавата няма финанси - 7 милиарда гласуваха заем, сега искат 3 милиарда актуализация на бюджета, това са 10 милиарда лева дълг само за тази година. При това положение Министерство на финансите няма как да даде финансова децентрализация на общините. 

Когато говорим за Пловдив има и други възможности за решаване на промяна на градниците, както, когато направихме референдум в Ягодово. Разликата сега е, че в Белащица има инициативен комитет.

Когато темата за присъединяването бъде дискутирана в Общински съвет Пловдив (тъй като приемащата община трябва да има решение за това да приеме конкретно населено място - в случая село Белащица), общинските съветници на ГЕРБ ще подкрепят това решение. Ще подкрепим и предложенията на кмета на Пловдив, които ще направи с хората от Белащица на срещата във вторник, независимо дали се отнасят за данъци, градски транспорт, инвестиции и други".


Още по темата: общо новини по темата: 146
28.12.2023 »
20.12.2023 »
18.12.2023 »
18.12.2023 »
17.12.2023 »
17.12.2023 »
предишна страница [ 1/25 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: