ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Иван Петков: ДБ съмнително мълчат
Автор: Диана Бикова 12:44 / 05.04.2023Коментари (1)3378
© Plovdiv24.bg
Градският лидер на БСП - Пловдив Иван Петков коментира пред Plovdiv24.bg изборните резултати от вота на 2 април 2023 г.

- Как ще коментирате изборните резултати в Пловдив като цяло?

- Като цяло, забелязва се както на национално, така и на местно ниво, че няма избирателна активност. Явно хората са уморени от ситуацията избори след избори.

Ако трябва да коментирам нашите опоненти, виждаме, че обединението в десните формации не получи търсения ефект и имат по-малко гласове, отколкото на предишните избори, когато се явяваха самостоятелно. В същото време виждаме ръст при ГЕРБ. 

- На този фон - доволни ли сте от представянето на БСП?

- Не може да приемем тази позиция, защото БСП винаги трябва да бъде на челните места. Но не може да пренебрегнем това, което се случи в последни месеци на национално ниво и разправиите на конгреса. Проблемите за пловдивската организация са от години, но в крайна сметка видя се, че твърденията, че в Пловдив няма организация, са далеч от истината. Тези лица, които се опитаха да разбият БСП, явно участваха срещу БСП и видяхме какви гласове получиха те. 

Ние сме само с 325 гласа по-малко спрямо последните избори, даже в два района – "Южен" и "Северен", сме повишили резултата.

Няма какво да ги коментирам, те не са носители на лявото. Тези хора слизат от политическата сцена.

- Лидерът Корнелия Нинова покани всички членове, които са напуснали БСП и са се присъединили към "Левицата", отново да се върнат в БСП. Това важи ли и за Пловдив?

- Да, разбира се, важи и за Пловдив. Не важи обаче за лицата, които правеха броженията. Това са избраните за общински съветници от листата на БСП, както и подкрепяни и издигани за народни представители и кандидати за кметове. За тях вратата е затворена завинаги. 

С другите социалисти съм готов сам да седна да разговаряме за нещата, които са ги подтикнали да направят тази крачка.

Тези, които се присъединиха към "Български възход", не допринесоха по никакъв начин за по-доброто му представяне. Тази формация има подкрепа от бивши военни, които досега традиционно са подкрепяли БСП. Явно не успяхме да намерим правилните политики, за да подкрепят нас.

- БСП е пета политическа сила в 49 НС и единствената лява партия, след като "Възраждане" се самоопределиха като националистическа. Ще си партнирате ли с десните или ще сте твърда опозиция?

- "Възраждане" най-накрая се самоопределиха (смее се). Първо е редно да видим какво ще направят така наречените победители. Те са на ход, те получиха по-голямо доверие от избирателите.

Ние имаме решение на конгреса – ще се направи вътрешно допитване към всеки член как да постъпи БСП в 49 НС и аз считам, че това е най-демократичното правило.

Но първо нека изчакаме да видим победителите какви стъпки ще предприемат. Виждате, че първата политическа сила досега не са направили нито изявление, нито пресконференция. Само част от вторите са направили изявление, другите (ДБ) много съмнително мълчат. 

Досега не сме имали такава ситуация. Те са победителите, редно беше да излязат и да говорят. 

- Всъщност най-важната задача е да се излъчи редовно правителство. Какви са прогнозите ви в тази посока? БСП има ли готовност да се включи в управлението?

- Трябва първо да видим сигналите на победителите. Не ми се иска да мислим за нов предсрочен парламентарен вот, защото предстоят важни регионални избори. Избори "2 в 1" ще усложни ситуацията и ще обърка избирателите относно местните и националните политики и приоритети. 

Освен това не съм сигурен дали няма да има изключително сериозен отлив на избиратели при едни шести предсрочни национални избори само 2 години.

- В последните три мандата БСП получи мандат, но така и не успя да намери подкрепа. Разликата с новото НС е, че има преконфигуриране (ПП-ДБ), отсъствие (Бг възход) и завръщане (ИТН). Така че на този фон смятате ли, че ще се стигне до връчване на трети мандат и той ще е именно за БСП?

- Не мога да прогнозирам как ще се развият нещата. Връщайки се към предишните събрания, най-вероятно, ако се стигне до даване на трети мандат, той ще е за БСП. Предвид заявеното от "Възраждане", че искат да управляват сами, не смятам, че президентът ще връчи на тях мандат.


Още по темата: общо новини по темата: 854
21.06.2023 »
10.06.2023 »
10.06.2023 »
08.06.2023 »
07.06.2023 »
07.06.2023 »
предишна страница [ 1/143 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Това го-вно от БКП ще го изнасиля с бутилка и ще му се из-се-ра в устата
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждането на АМ "Тракия"
Политическо противоборство в САЩ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: