ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Ивайло Спасов, КОД: По-тежките раници не правят учениците по-умни
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:05 / 28.09.2022Коментари (2)3311
Колко са тежки раниците в училище, с какво се налага да се сблъскват родителите всяка учебна година и какво e решението на проблемите посочи Ивайло Спасов, който e кандидат за народен представител, трети по ред в листата на партия КОД за град Пловдив. Ето какво заяви той пред Plovdiv24.bg:

Време е да отговорим практично на следните въпроси - мои приоритети в образованието:

1. Как да олекотим раниците на учениците?

2. Как да направим електронните учебници наистина използваеми?

3. Докога родителските срещи ще започват от 100 лева?

Почти 7 килограма тежи раницата на 10-годишния ми син. А каква е тежестта на раницата на Вашето дете? Този проблем се коментира от години, но никой не се нагърбва да го реши. Поемам ангажимент пред Вас, защото смятам (не само като политик, но и като родител), че в момента, без значение колко тежки са учебниците, децата не стават нито по-умни, нито по-грамотни функционално. На матурата по литература тази година средният успех на ⅓ от училищата е под “Среден 3". Учениците трудно правят взаимовръзки и трудно разбират това, което четат.

С тежестта, която слагаме на раменете им, ние по-скоро ги правим клиенти на системата на здравеопазването заради изкривяванията, които се появяват. Нормативно определени са правилата за възрастни при работа с тежести, но към момента такива, защитаващи децата, не са изработени.

Убеден съм, че не съществува пречка учебниците да бъдат отпечатвани на олекотена хартия. Тежката гланцирана хартия трябва да бъде премахната.

Какво ще последва от това? Цената на учебниците ще намалее, а оттам семейният бюджет на хиляди родители ще бъде облекчен. Ще бъдат намалени и разходите за държавния бюджет за учебниците в основното образование. Така ще се създаде възможност икономиите да бъдат насочени към други държавни приоритети. Тази политика ще даде възможност на сливане на помагалата по някои от предметите от 2 в 1 със същата тежест. Новата цена, разбира се, отново ще бъде по-разумна.

Ще кажете, че има електронно четими учебници и не трябва да се занимаваме с тежестта на хартиените. А приемате ли факта, че когато училището ползва учебници на различни издателства, на децата се налага да влизат в няколко различни интернет страници, за да ги достъпват? Всеки един такъв вариант има различен интерфейс и се навигира по различен начин? Считам, че за по-малките деца това е особено трудно.

Тези учебници също така не могат да се четат офлайн, което също е проблем. Не могат да се ползват на устройства тип “електронна книга", които не увреждат очите на децата. Не съществува и единен стандарт за представяне на съдържанието на учебника в електронен формат.

Именно за нормативното му създаване се ангажирам да работя.

Образованието в България е униже
©
но до нивото на обикновени лобита и търговия с учебници, помагала и поръчки на нискокачествени закуски. И на тази база родителите са тези, от чиито джобове излизат огромни средства за шкафчета, компютри, ремонти и всякакви подобрения на училищната база. Това трябва да спре, а парите на родителите да остават в семейството. Училищата трябва да получават навременно и разумно финансиране, обвързано не само за образованието на децата, но и с необходимостта за подобряване на средата, в която то се провежда.

В КОД защитаваме тезата, че образованието, сигурността и здравеопазването са основните стратегически стълбове, по-които държавата трябва активно да работи. И ако нямаме наистина добре образовани българи, как в бъдеще ще имаме качествено здравеопазване или ще защитаваме ефективно страната си?

Ивайло Спасов е с преференция 103 в листата на КОД в град Пловдив. Притежава диплома по "Публична администрация“. В момента завършва магистърска програма по "Публичен мениджмънт и политики". Занимава се с администрация и управление на човешки ресурси. Активно работи за намаляването на шума, подобряването на градската среда, достъпно и бързо административно обслужване, прозрачност в управлението, запазване на чистотата на българския език. Семеен, с едно дете.

Подкрепи КОД с номер 11 на изборите на 2 октомври.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!


Още по темата: общо новини по темата: 981
22.02.2023 »
27.12.2022 »
26.12.2022 »
15.12.2022 »
10.12.2022 »
14.11.2022 »
предишна страница [ 1/164 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Сподели какво ново....
на 28.09.2022 г.
0
 
 
Бъдищите ШЕРПИ на БЪЛГАРИЯ.
0
 
 
В училищата едно време поне имаше шкафчета, където можеш да си държиш учебниците или такива, които рядко ти трябват. Днес не стига че няма шкафчета, не стига че ранциите им са като чувал с камъни, ами и дигитално обучение въвеждат - с електронни учебници - и носенето на чувала с камъни е все още задължителен ?!?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Природни стихии
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: