Искат директни полети Виена-Пловдив, по подобие на дестинация Лондон

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
10:48 / 14.04.2024
5039
Българската общност в Австрия се обяви за откриването на директни полети от Виена до Пловдив. Това стана ясно по време на среща с наши сънародници, проведена във Виена. На нея присъстваха изпълнителният директор на Летище Пловдив Дойчин Ангелов, кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев, който е и член на Управителния съвет на Фонда за развитие на летище "Пловдив" и д-р Емилиян Абаджиев - съветник в служба по търговските и икономическите въпроси на Посолството на Бъргария във Виена. Срещата се проведе с подкрепата на извънредния ни и пълномощен посланик в Австрия Н. Пр. Десислава Найденова-Господинова. 

Пред присъстващите беше представена накратко идеята и отговорено на техните въпроси. Хората се обединиха около петиция и изразиха готовност за подкрепа, за да стане възможно разкриването на авиолиния, която да свърже международните летища Виена и Пловдив. 

"Успехът на директна авиолиния между двата града е сигурен. От една страна, нужда от нея има българската общност, която живее в Австрия. От друга страна, това е бързият начин за привличане на повече туристи от различни точки на Европа и света, защото летище Виена едно от най-популярните и удобни за прекачване в Европа“, коментира изпълнителният директор на летище "Пловдив" Дойчин Ангелов

По време на срещата той изтъкна, че в района на Пловдив има сериозни австрийски инвеститори. Техните ръководители, експерти и служители също пътуват активно между двете държави и за тях това би била удобна директна връзка. Друг плюс е, че по този начин регионът отваря врата за нови инвеститори, които по-лесно биха достъпвали Южен централен район, който обхваща териториите на областите Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали и Хасково, с общо 57 общини. 

"Развитието на туризма има все по-голямо значение за развитието на икономиката и заетостта в района. Полети до Пловдив могат да гарантират нощуване на туристите в града и посещение на спа курорти в региона“, коментира още Дойчин Ангелов

"Привлекателни са и Родопите, където Чепеларе и Пампорово предлагат освен зимен и много възможности за летен туризъм. Туристите биха дошли при нас, ако има директни целогодишни полети до Пловдив и всички кметове трябва да работим в тази насока заедно“, коментира кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев, който е и член на Управителния съвет на Фонда за развитие на Летище Пловдив. 

По време на срещата хората изразиха готовност да се включат в петиция за директни полети от Виена до Пловдив. Те изтъкнаха, че с авиолиния до летище "Пловдив" пътуванията им ще бъдат по-лесни и по-удобни, като им спестяват време и усилия, които биха били необходими при прехвърляне на други летища или пътуване до друг град. Срещата в Австрия е по подобие на тези в Испания, при които се коментират възможностите за полети от испанския град Малага до Пловдив. 

Преговорите за авиолиния до там са в много напреднал етап. В момента седмично се изпълняват по 10 полета от Лондон до Пловдив с две различни авиокомпании. Самолетите са пълни почти на 100% и в двете посоки. Благодарение на усилията на Фонда за развитие на летище "Пловдив" съществува и редовната сезонна авиолиния до Манчестър, а от ноември ще бъде открита редовна авиолиния и до втория по големина английски град Бирмингам. 

В момента във Фонда членуват вече 11 общини – Пловдив, Смолян, Чепеларе, Родопи, Сопот, Калояново, Куклен, Хисаря, Съединение, Садово, Брезово и три юридически лица, частни дружества – Пампорово АД, Гранд хотел Пловдив, СНЦ Фонд Феникс. Възможностите за подкрепа на нови авиолинии проучват и от българските общности във Франция, Испания, Италия, Германия, Норвегия и Кипър. 

"Потенциалът за увеличаване на възможните дестинации би бил много по-голям, ако към Фонда се присъединят останалите 46 общини от Южен централен район, както и браншови организации като хотелиери, ресторантьори и транспортен бизнес. За целта и всички останали активни компании е необходимо да осъзнаят, че подобряването на бизнес средата, ще подобри и тяхната икономическа дейност“, допълни Дойчин Ангелов

Петицията за директни полети от Виена до Пловдив може да подкрепите тук.

Виж коментарите (3)

Още по темата (472):
04.05.2024 Още една община стана член на Фонда за развитие на летище "Пловдив"
26.04.2024 Започна проектирането на жп гара до летище "Пловдив"  
24.04.2024 Полети до три нови дестинации може да има скоро от летище "Пловдив"
17.04.2024 Полети до Рим и Милано от Пловдив?
12.04.2024 Това ли е истината за летище "Пловдив"? София не иска конкуренция?
06.04.2024 Започват преговори за авиолиния от Виена до Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Най-новото археологическо бижу на Пловдив се показа в целия си бл...
Не е "Столипиново", Центърът на Пловдив е, а от ОП "Чистота" подм...
Обрат! Обезщетение от 5 200 евро за Ральо Ралев!
Прокуратурата: Няма установено наличие на алкохол в кръвта на Кри...
Приятел на Кристиан: Трябваше ли по този начин да си научиш урока...
Затворът в Пловдив стана като хотел - бани, кухни, трапезарии


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).