ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Инж. Захари Георгиев: Търсим инвестиции за Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:56 / 18.10.2007Коментари (0)2937
©
Интервю с народния представител от Коалиция за България и кандидат за кмет на Пловдив Захари Георгиев, пред Агенция "Фокус".

- В средата на предизборната кампания сме, г-н Георгиев, промениха ли се с нещо идеите, с които влязохте в предизборната битка в началото?

- На възраст съм, когато хората вече не променят възгледите си с всяко случило се събитие и всеки прочетен вестник. Ценностите ми са нещо устойчиво, не че човек не се обогатява и развива цял живот, но само за една кампания да си промениш идеите и ценностната система, не е присъщо на сериозни политици. Както и не е нормално да имаш амбицията да управляваш близо четиристотин хиляден град като Пловдив, с бюджет от порядъка на милиард за четири години, ако нямаш подготовка за това. Човек трябва да е достатъчно критичен към себе си и да преценява какви са му възможностите. Другото е подценяване на избирателите и подигравка с тях.

-Как оценявате кампанията до момента и на какво ще заложите в останалото време?

- Изповядвам разбирането, че трябва да се предлагат добри решения и проекти и това да се доказва, не само чрез говорене, а с реализация. Десетки са случаите, в които идеите ми за добри проекти са потвърдени със стъпки в осъществяването им. Разбира се и по време на кампанията - имам предвид публичността на институциите чрез WEB телевизията, срещите с посланици и търговски представители за привличане на инвестиции в Пловдив, разговорите с творческите и професионални групи, които предлагат най-преките и работещи решения на проблемите. В оставащите дни от кампанията ще остана такъв, какъвто съм.

-Какво най-често ви казваха пловдивчани, можете ли да степенувате проблемите през техния поглед?

-Основно хората се вълнуват от проблемите във всекидневието си - трудно правят разлика между институциите, които трябва да ги решават и това кой ги е предизвикал. И в Пловдив важен въпрос е професионалната реализация и нивото на доходите от нея. В това отношения младите пловдивчани не са в добро положение и затова търсят професионалната си реализация другаде - извън Пловдив и извън страната. Привличането на инвестиции в сферите на високотехнологични производства и изделия, за което са необходими висококвалифицирани млади хора, ще реши част от проблема с реализацията на подготвените кадри. Това са основните въпроси, но ги следва чистотата на града, унищожаваната зелена система, неподдържаната улична канализация, предизвикваща наводнения при всеки по-обилен дъжд, лошият трафик, липсата на места за паркиране, дупките по уличните настилки...

-Имал ли сте случаи, когато жителите на определен район сами дават конкретни предложения и какви са те?

-Отстоявах в парламента тезата да се дадат повече правомощия на районните кметове, осигурени със съответното финансиране, за да може властта да е по-близко и реално до гражданите. Конкретен пример: хората се възмущават как един парк като Лаута може да е толкова занемарен и превърнат от място за отдих в сборище за наркомани и площадка за дърводобив от горската мафия в града. И дават предложения как да се почисти и после охранява тази лесозащитна зона, който родителите им са садили, а те са прекарали в нея детството си. Кой кмет не би се съобразил с разумните и работещи предложения на гражданите?

-Кое е първото нещо, което ще направите, ако станете кмет?

-Първото нещо съм го започнал още като народен представител, а го правя и по време на кампанията - търсим инвестиции за Пловдив! Този е пътят за динамизиране на развитието на Пловдив - инвестиции в нови производства и нови технологии, инвестиции от фондовете за инфраструктурата - за нова, за саниране и за ремонти, вложения в нови енергийни мощности около града, за да се удовлетвори инвестиционния интерес, който все повече ще се увеличава. Всичко това може да става, както чрез оптимално управление на бюджетните средства, така и чрез бързо привличане на средства по еврофондовете. Няма да се вайкаме какво не е станало. И в момента проучвам всички възможни пътища за привличане на стратегически инвеститори, а не на търговски вериги. И на базата на публично-частното партньорство, ще създам екипи от експерти и консултанти по различните проекти. Всички, които се нуждаят от консултантска дейност - училища, болници, детски градини и дори управлението на етажната собственост (защото трябва някой да ги съветва и да им даде насока - по какъв начин да се направят проектите и да се кандидатства успешно, за да се спечелят средства), всички те ще имат подкрепата на общината, защото тя ще е инициатор на тези проекти и ще заделя онзи процент за съучастие, за да може субектът за кандидатства с проекта и да спечели. Подкрепата на местната власт ще имат всички онези, които искат да инвестират в създаване на нови технологии и изделия и в разкриване на високоплатени работни места. Другата важна посока е модернизиране на инфраструктурата - пътища, улици, зелените системи, водоснабдяването на Пловдив и подмяната на остарелите водопреносни инсталации. Всички искаме, а от нас се очаква да направим Пловдив чист, приветлив, красив, осветен, да е добре рекламиран пред Европа и света, за да знаят за него, да дойдат тук!

-Вие съпричастен ли сте към проблемите на учителите в Пловдив? Има ли възможност общината да направи нещо повече за тях?

-Исканията на учителите са справедливи. Повишаването на тяхното възнаграждение е косвен израз за признанието на учителската професия като изключително важна за бъдещето на нацията. Без качествен учебен процес и добри учители, държавата няма добри перспективи. В същото време съм убеден, че образователната система се нуждае от сериозна реформа. У нас на един учител се падат 4, 5 ученика за обучение, докато в Англия съотношението е 1:12, а средно за Европа е 1:15. При това голяма част от персонала у нас не е учителски, а чиновнически, или занимаващ се с дейности близки до обучението. В програмата за развитието на Пловдив през следващия мандат сме записали създаване на специален общински фонд за образование, попълван от общинския бюджет с процент от продажбата на общински имоти, със средства от държавни фондове, с пари от европейски проекти и дарители. Чрез този фонд с включване в проекти за енергийна ефективност - саниране на училищните сгради и детските градини; изграждане на нови обекти за учебни и научно-изследователски дейности; финансиране модернизирането на средствата за провеждане на учебния процес; създаване на програми за професионално образование и обучение в информационни и комуникационни технологии; изграждането на компютърни мрежи във и между учебните заведения; създаване на общинска интернет мрежа; виртуални библиотеки, бази данни и други информационни системи за нуждите на образованието; квалификация и преквалификация на педагогическите кадри, ще подпомагаме развитието на образованието в нашата община.

-Има ли нещо, което ви дразни у останалите кандидати за кмет? Можете ли да сравните кампанията през 2003 г. със сегашната?

-Това май беше началото на интервюто? Там казах какво мисля и по този въпрос. Иначе кампаниите си приличат, но са и различни поради участващите в тях. За мене е важна истина и почтеността - и в отношенията между кандидатите, и към избирателите. Един ще е бъдещият кмет, а всички заедно трябва да работим за Пловдив, добрите идеи от предизборните кампании трябва да се преценят и реализират, аз ще направя така.

-Като народен представител внесохте конкретен законопроект за Международния панаир. Къде виждате неизползваните възможности на Панаира?

-На Международният пловдивски панаир, с възможностите, които създаде това правителство, общината стана съдружник, което беше нормално да се случи. Защото Панаирът не само е на територията на Пловдив, но този терен, на който сега се намира, преди повече от 70 години, му е бил отреден от пловдивския общински съвет. Съветниците са го дали безвъзмездно на държавата, за да изгради тази институция. Общата стратегия за развитието му трябва да е дело на мениджмънта на Международния пловдивски панаир. В моето виждане той трябва непрекъснато да разширява своята дейност, да привлича все нови и нови участници, да става по-всеобхватен и интересен, да отговаря на съвременните изисквания на панаирните дейности и да бъде коректен делови партньор, който осигурява равнопоставеност на всички участници - български и чужди фирми.



Източник: Агенция "Фокус"


Още по темата: общо новини по темата: 518
24.01.2009 »
31.12.2007 »
10.12.2007 »
12.11.2007 »
09.11.2007 »
09.11.2007 »
предишна страница [ 1/87 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
Интеграцията на Западните Балкани в ЕС
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Задържаха кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: