Интересна среща в "Тракия" с ветеран от Втората световна война

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
09:21 / 17.05.2021
1275
Интересна среща-разговор осъществиха членовете на клуб "Идея" към НЧ "Младост-1983" в "Тракия" с ветерана от Втората световна война Борис Гърков. Въпреки своите 99 години той разказа впечатляващи моменти от живота си

9 май 1945 г. заварил артилеририйския полк, в който служил Гърнев, пред Грац в Австрия, но нямало време за радост. Съюзническите армиите на нацистите продължавали да се сражават, въпреки че фелдмаршал Вилхелм Кайтел подписал капитулацията на Германия.

Целия ден на 9 май българските посветили на последния бой и дали свидни жертви, между които и най-добрият му приятел Андрей Цуцуманов, командир на автоматично пехотно отделение в състава на 16-а дивизия.

Това разстрои госта, който се просълзи, но успя да довърши с думите "Мили деца, особено се чувствам горд, че след победи и загуби участвах на първия парад на победата в Белград на 14 юни 1945 г. и на 18 юни в София.

Всички присъстващите с удовлетворение узнаха, че Борис още продължавал да изпълнява длъжността зам.-председател на Областния управителен съвет на Съюза на ветераните от войните в Пловдив и активно да участва в обществения живот. Той е носител на орден "За храброст" и различни други високи държавни отличия. Служил е в 8 батарея на 11-та македонска дивизия Потомък на 7-м участници в Балканската, и Междусъюзническата война. "Имам 4 деца, 8 внуци, 14 правнуци и 3 праправнуци".

Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).