Има предаване на инфекция от морбили в пловдивски болници, затягат режима!

Автор: Васил Динев
Коментари (5)
17:55 / 12.04.2017
11969
Осъществено е предаване на инфекцията от морбили в пловдивските болници, където са настанени пациенти със симптоми на болестта. Това отчете Националният координационен съвет за контрол и управление на увеличаващата се заболяемост от морбили към МЗ на второто си заседание.

Съветът взе решение да се оптимизират мерките за недопускане вътреболничното разпространение на инфекцията чрез стриктно спазване на строг противоепидемичен режим в лечебните заведения. Режимът се въвежда за детските отделения на МБАЛ "Св. Мина" и УМБАЛ "Пълмед", и Детската клиника на УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив.

Болни със съмнения за морбили, както и спешни случаи ще бъдат в контакт само с медицински лица, за които е сигурно, че са имунизирани срещу болестта или са я преболедували. Засилва се и контролът при приема на деца в ясли и детски градини, който съгласно нормативната уредба трябва да се извършва само при завършен за възрастта имунизационен статус.

Регионалните здравни инспекции трябва да предприемат мерки по отношение на подлежащите, но необхванати по временни медицински противопоказания лица, които следва повторно да бъдат издирени от личните им лекари предвид евентуални пътувания по Великденските празници.

По данни на РЗИ-Пловдив към 11.04.2017 г. са регистрирани 46 случая със съмнение за морбили, от които до момента лабораторно потвърдени са 21, два са с отрицателни резултати от лабораторното изследване, един е с променена диагноза, а за 22 от случаите се очаква лабораторен резултат. Към момента няма случаи с тежко протичане на инфекцията.


Виж коментарите (5)

Още по темата (66):
19.09.2019 Болници допуснали големи грешки и разпространили заразата с морбили
13.09.2019 Важно за всички родители! Извънредна имунизационна кампания!
11.09.2019 Тодор Кантарджиев: Учебната година ще е изпитание
23.08.2019 Втори случай на морбили във Варна
13.08.2019 Младият мъж, болен от морбили, контактувал с безброй туристи на летището
30.05.2019 Плашещи цифри за болните от морбили у нас
Още новини от Новини от Пловдив:
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).