Илюзия или реалност: Камери, паник бутони, безжичен нет и таксуване чрез смартфон в пловдивските автобуси!

Автор: Мария Морунова
Коментари (31)
13:13 / 22.07.2015
14014
Да се монтират видеокамери в автобусите на градския транспорт, паник бутони, WiFi система и чекиране чрез смартфон. Това са само част от идеите на испанската фирма "Индра", която оборудва автобусите със системи за електронно таксуване, за надграждана на Транспортния проект. Това разказа зам.-кметът Александър Държиков, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Припомняме, че община Пловдив по програма "Региони в растеж" ще получи 81 млн. лева, като около 15 млн. лева от тях могат да се използват за модернизация на градския транспорт. Именно заради тази възможност местната администрация е натоварила всяка от фирмите, които работят по Транспортния проект, да дадат идеи за надграждането му. Така вече се обмисля поставянето на допълнителни информационни табла, актуализации на транспортната схема, модернизация на последните спирки с изграждане на санитарни възлиразлични вариации за билети и карти.

Вчера фирма "Индра" пък е представила на местното ръководство своите предложения. Сред тях са например монтирането на видеокамери в автобусите на градския транспорт, както и поставянето на паник бутони.

"Въпрос на кандидатстване е дали камерите ще записват или само ще наблюдават. А има ли камери, при натискането на паник бутона в Центъра за управление на транспорта ще се получава сигнал с картина какво точно се случва в дадения автобус. Така реакцията ще е много бърза", коментира зам.-кметът Държиков.

Той допълни, че цената, дадена от "Индра" за това надграждане е 1000 евро на автобус или за всички 224 автобуса ще са необходими около 500 хил. лева, при положение, че вече фирмата ще е оборудвала автобусите с необходимите електронни системи.

Друга модернизация, която предлагат, е пускането на WiFi в автобусите, което ще струва около 60 хил. лева за цялата транспортна мрежа.

Предлагат и таксуване чрез смартфон, тоест да се поддържа приложение, което е като безконтактна карта и с него да се таксуват пътниците в автобусите.

Зам.-кметът обясни, че фирмата предлага и други модернизации, но те са свързани с реализацията на икономии към самите частни оператори и община Пловдив не може да кандидатства. 

Въпреки това превозвачите ще бъдат уведомени за тези предложения. Така самите те ще могат да се свържат с фирмата и да внедрят някое от предложенията й.

В тези предложения има например система за оптимизация разходите на експлоатация, система за ефективно шофиране или система за наблюдение и управление на автопарка на всеки превозвач. 

Виж коментарите (31)

Още по темата (1005):
26.04.2024 Шофьорът, псувал контрольори, ще бъде наказан
26.04.2024 Шофьор от градския транспорт поиска да обърне джуките на
контрольорка
24.04.2024 Кондукторка показа доста неприличен жест към девойка в Пловдив
22.04.2024 Пловдивчанин: Лъжат ни!
20.04.2024 Пловдивчанин: Харчите ли си спокойно парите?
14.04.2024 Важна промяна: Отпадат последните курсове в разписанието на някои автобуси в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
Пловдивчанка напъха 20 000 лева в найлонова торба и ги пусна през...
Патрулка не спря на "Стоп", пострадаха полицайка и шофьорка
Отбелязаха 50 години от създаването на отделението по диализно ле...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).