Граждани на Пловдив на протест срещу мафията в Пирин, Витоша и Рила

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
16:20 / 10.11.2015
1788
Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" и граждани организират протести в София, Пловдив, Варна, Русе и Перник срещу унищожаването и разграбването на трите най-ценни защитени територии - националните паркове Пирин и Рила и Природен парк Витоша, за които отговорят съответно Министерство на околната среда и водите (МОСВ) и Министерство на земеделието и храните (МЗХ).

Вчера, при проверка на горските и други държавни служители, на която присъстваха природозащитници и представители на фирмата "Витоша ски", която държи лифтовете в планината, стана ясно, че над 20 декара гора, залесена с доброволен труд и с фиданки, закупени с европейски средства, са унищожени в Природен парк Витоша в последните дни. 

Това беше една от най-мащабните доброволчески акции за залесяване със смърч в м. Меча поляна, която предстоеше да бъде обявена за победител в конкурса "Дърво с корен" в категория "Доброволец-залесител", като доказателство за най-сериозното гражданско доброволческо включване за развитието и опазването на Природен парк Витоша, пишат организаторите.

Според еко рицарите беззаконието се разпростира успоредно на писта "Витошко лале", с дължина около 400 метра и ширина около 50 м. Няма установени извършители. Не са установени собствениците на три строителни машини, които стоят на терен. През нощта граждани се самоорганизираха, за да не допуснат извеждането на машините.

Протестиращите се събират в сряда, 11 ноември 2015 г., от 18,30 ч. в София - на паметника на Патриарх Евтимий, в Пловдив - на "копчетата",  във Варна - пред сградата на общината, в Русе - пред Градските хали и в Перник - пред Двореца на културата.

Исканията на протеста са спиране строежите на Витоша и Пирин, уволнение на директорите на Природен парк Витоша и Национален парк Пирин и другите виновни лица, връщане на новите проектопланове за управление на парковете Витоша, Рила и Пирин за пълна преработка, държавата да си актува всички строежи от концесията в Национален парк Пирин като държавна собственост, както изисква законът.

Това според организаторите ще спре по-нататъшни продажби от концесионера, както се случи с лифтовете на Шилигарника и Платото, допълват още инициаторите на протеста в обръщението си до медиите. 

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
От ЕВН са изпратили заявление за нови цени на парното в Пловдив
"Мис България - Пловдив" 2024 е свикнала с нощните смени, работи ...
Руснака е в тежко състояние, опериран е по спешност в Пловдив
Майката на оцелялата от катастрофата на "Руски": Стана чудo!
Обилни валежи в Пловдив за сряда
Костадинов: За Пловдив нашата цел са 3 мандата


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).