Градските чешмички - спасение в жегата

Автор: Диана Бикова
Коментари (3)
13:03 / 14.07.2023
1509
Предупрежденията на синоптиците за опасни високи температури свариха неподготвена община Пловдив. Още миналата седмица беше прогнозирано, че се очакват високи температури в четвъртък и петък. Градските администрации на малки, по-големи и още по-големи градове в страната успяха да се организират и да осигурят безплатно вода за гражданите на ключови места в часовете между 11 и 16 ч., но не и в Пловдив, предава Plovdiv24.bg

В Пловдив безплатна вода се дава в пункта на БЧК на ул. "Стойчо Мушанов" №48. В момента се провежда кампания за хуманитарна помощ на социално слаби граждани.  Хората отиват в ранните часове на деня, докато температурите не са се повишили и заедно с пакетите получават и бутилка минерална вода. 

Спасението от сахарската жега са единствено градските чешмички. Общинското предприятие "Градини и паркове" стопанисва над 60 обществени чешми. За щастие, това лято вандалските прояви са единици и всички работят. 

Високите температури са особено опасни за възрастните, хронично болните и децата. От БЧК препоръчват да не се излиза на открито в най-горещата част на деня, а, ако излизането е наложително, хората трябва да носят шапка и светли дрехи и да вървят по сянка. Съветва се да се използва крем с висок слънцезащитен фактор и да се пият много течности. А ако човек почувства неразположение, трябва незабавно да потърси медицинска помощ. 

Какви могат да бъдат пораженията от прегряване и как да реагираме?

Топлинен синкоп  –  внезапно разширение на кръвоносните съдове и забавен пулс. Възникналият от това спад на кръвното налягане предизвиква кратковременна хипоксия на мозъка. Последицата е кратка загуба на съзнание (синкоп).

Мерки: поставете пострадалия в легнало положение и вдигнете за кратко краката нависоко.

Топлинно изтощение – може да бъде разпознато по бледата, студена и потна кожа, ускорения пулс, спада на кръвното налягане, нормална, до леко повишена телесна температура, мускулни спазми (крампи). В някои случаи са възможни прилошаване, повръщане, неспокойствие.

Мерки: поставете краката в студена вода и приемайте течности при леките случаи без гадене и замъглено съзнание. При нестабилно кръвообръщение и смущение в съзнанието, потърсете медицинска помощ.

Топлинен удар – нарушава се температурната регулация на тялото. То се настройва за образуване на пот, стига се до задържане на топлина. Телесната температура се покачва непрекъснато. Може да бъде разпознат по отначало сухата, гореща, червена кожа, която по-късно става сиво-синкава, покачва се телесната температура, появява се гадене, виене на свят, главоболие, ускоряват се  пулсът и дишането, замъгляване или загуба на съзнание.

Мерки: охлаждане на тялото, с леко издигната горната част, подаване на кислород, контрол на пулса.

Слънчев удар –  при интензивно слънчево облъчване на непокрита глава се стига до дразнения на мозъчната кора. Симптомите често възникват със закъснение, а като последица може да се развие мозъчен оток с повишаване на вътрешното налягане. Особено рискува група са деца и хората с гола глава. Можем да разпознаем слънчевия удар по червената, гореща кожа на главата, прилошаване, повръщане, виене на свят, болки и стягане в челото, ускоряване на пулса, спадане на кръвното налягане, замъгляване или загуба на съзнание.

Мерки: поставяне в студена вода (лед), горната чат на тялото – леко издигната, охлаждане на главата с влажни кърпи, подаване на кислород, контрол на пулса.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (3)

Още по темата (1247):
03.01.2024 Eто това са факторите за тези рекордни горещини, които бяха отбелязани през 2023 година
17.12.2023 Данни за приходите на хотелиерите в Пловдив
30.11.2023 Най-предпочитаните дестинации у нас от европейците
23.11.2023 Гърците поставиха рекорд
21.10.2023 Лятото май няма намерение да си тръгне, плажът на Бургас се напълни
14.10.2023 Кадрите не са от Египет, а от Слънчев бряг: 14 октомври, 14:40 часа
Още новини от Новини от Пловдив:
От ЕВН са изпратили заявление за нови цени на парното в Пловдив
"Мис България - Пловдив" 2024 е свикнала с нощните смени, работи ...
Руснака е в тежко състояние, опериран е по спешност в Пловдив
Майката на оцелялата от катастрофата на "Руски": Стана чудo!
Обилни валежи в Пловдив за сряда
Костадинов: За Пловдив нашата цел са 3 мандата


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).