ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Голямо световно изложение предстои в Пловдив
Автор: Пламена Николова 09:18 / 23.03.2022Коментари (0)4965
©
Изложение Световно образование – Пролет 2022 пристига и в Пловдив на 27 март и ще гостува в "Гранд хотел Пловдив". Това е най-голямото подобно събитие от три години насам и в него ще участват над 45 образователни институции от 13 държави в Европа. Американски университети са представени чрез свои филиали в Австрия, Германия, Гърция, съобщиха за Plovdiv24.bg организаторите от "Интеграл“.

Топ 5 на дестинациите, към които има най-голям интерес за предстоящата учебна година, е както следва: Нидерландия, Германия, Австрия, Великобритания, Италия. Що се отнася до специалностите, с най-голям дял по отношение привличането на кандидат- студенти продължава да бъде образователното направление Бизнес, икономика, финанси, следвано от Компютърни науки, Инженерни науки, Дизайн, Медии и комуникации и Хуманитарни науки.

С най-много университети – 10 на брой, участва Нидерландия, която е и номер 1 в интереса на българските кандидат-студенти в чужбина. Това е и причината, освен щандовете на отделните холандски университети, за поредна година специализираният щанд за обучение в Нидерландия да предоставя пълна информация и индивидуални консултации. На форума участие ще вземе и един от най-известните нидерландски университети – Технологичният университет в Айндховен (Eindhoven University of Technology). Той е #3 в Холандия, #34 в Европа и #99 в света според класацията QS University Ranking и в Топ 30 на компаниите за научно-развойна дейност. Не по-малък интерес привличат и реномираните университети Тилбург, Хага и Фонтис.

Крайният срок за кандидатстване в Нидерландия за програмите, които не са с лимитиран прием, е 1 май. С изключение на психология, компютърни науки и инженерство, архитектура и бизнес администрация в някои академични университети, за останалите специалности приемът за академичната 2022-2023 г. в Холандия все още e отворен.

Специална възможност за Нидерландия, която ще се предлага на форума е безплатно кандидатстване за учебната  2023-2024 г. Тя се отнася за учениците, които в момента са в 11-ти клас.

За първи път със собствен щанд присъства и известната немска служба за академичен обмен DAAD. Тя е независима институция, подкрепяна и финансирана от германското федерално правителство, която представлява 365 университета в Германия. DAAD е най-голямата организация в света, която работи в областта на международното академично сътрудничество. Тя разполага и с големи възможности за отпускане на стипендии за обучение в Германия на чуждестранни студенти, като финансирането се отнася за всички нива на висшето образование – бакалавърски програми, магистратури, докторантури и пост докторски програми. Списъкът на стипендиантите на агенцията включва много известни личности, една от които и световноизвестната канадска писателка Маргарет Атууд. Чрез DAAD посетителите на изложението Световно образование ще имат възможност да се консултират от първа ръка за всички възможности за продължаващо образование в Германия, която традиционно е в топ 5 на търсените дестинации сред българските кандидати.

Наблюдава се двойно нарастване на интереса към Италия, съобщават от "Интеграл“. Това е и една от причините за пръв път на изложението със собствен щанд да участва известният италиански икономически университет Бокони, сред чиито възпитаници е и международният финансист и бивш министър-председател на Италия Марио Монти. Форумът е особено актуален за кандидат-студентите с интерес към Бокони, тъй като крайният срок за подаване на документи за бакалавърските му програми е 14 април.

Вече са отворени за настоящата кампания и системите за кандидатстване в два от най-популярните университети в Австрия – Университетът във Виена и Икономическият университет във Виена. Очаква се от април да отворят системите и в други. Интересът на кандидатите, търсещи продължение на своето висше образование в Австрия, е насочен предимно към образователните институции в по-големите градове – Виена и Грац. Преобладаващите специалности са бизнес и икономика, управление на туризма и хотелиерство в Webster University, Икономическия университет и Университетът Модул във Виена, както и компютърни науки и инженерство в Техническия университет в Грац.

За първи път на тазгодишния пролетен форум Световно образование ще участва отдел "Образование“ към Испанското посолство, както и University of Alcalá – един от най-привлекателните за чуждестранни студенти университети в Испания. По интерес и запитвания Испания се нарежда непосредствено след Италия в желанията на кандидат-студентите.

Великобритания продължава да бъде безспорен фаворит в Европа в специалности като архитектура, сценични изкуства, медицина, икономика, природни науки, комбинирани специалности, програми с включен стаж по специалността. И през настоящата кандидатстудентска кампания университетите от Обединеното кралство запазват политиката на финансови стимули за студенти от ЕС. Пример е и един от участниците на форума – лондонският Middlesex University, в който таксата за обучение е намалена до 9500 паунда за всички години от обучението. Brunel University, University of Portsmouth са също сред институциите с такси на нивата на местните – 9250 паунда на година, докато Royal Holloway, University of London отпуска стипендия от 60% върху разликата между 9250 и таксите за международни студенти, които са в диапазона 17 – 21 000 британски паунда и зависят от програмата.

С влизането в сила на реформата в гимназиалното образование в България и настъпилите промени в образователната система се увеличават и запитванията от ученици в 10-и клас относно избор на подходящ профил във втори гимназиален етап според интересите им за бъдещо обучение и професионално развитие. Учениците и техните родители се интересуват какви са изискванията на западните университети, за да могат да направят информиран избор и да бъдат конкурентни. Изборът на профил е свързан и с подготовката по определени предмети, необходими за кандидатстване както във ВУЗ в България, така и в чужбина. За по-специфични програми като медицина, инженерни науки, биология, фармация, архитектура се изисква изучаването на профилиращи предмети като биология и химия или математика и физика. На този ранен етап е водещ по-скоро изборът на специалност, отколкото конкретната дестинация. Кандидатстващите следва да знаят, че е възможно да се появи изискване и за полагане на приравнителен изпит в някои университети.

На всички въпроси от подобен характер отговаря курсът за избор на специалност и професия  "Кариерен навигатор“, който организаторите предлагат и към който има все по-нарастващ интерес.

След София на 16 март, изложение Световно образование ще се проведе и в Бургас – на 28.03., понеделник (Регионална библиотека П.К.Яворов); Варна – на 29.03., вторник (хотел Галерия Графит).

Научете повече тук - https://www.world-education.eu/events







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: