Голям ръст на безработните в Пловдив

Автор: Диана Бикова
Коментари (8)
09:36 / 24.04.2020
13812
Интервю на Plovdiv24.bg с Розалия Джинева, директор на Териториално поделение на НОИ-Пловдив.

-  Г-жо Джинева, какво показват данните за безработните лица от началото на кризата с коронавируса и наложеното извънредно положение – увеличен ли е броят на хората, които са регистрирани като безработни и, съответно, получават обезщетения?


-  Да, имаме ръст. През март той е с 25%. Същия период на миналата година обезщетения са получавали 6100 лица, а през настоящата – 7700 души. Голям брой освободени и регистрирани имаме и през първите 15 дни на април.

Увеличение има и в изплащаните обезщетения - през март м. г. са платени 2.2 млн.лв., а тази година – 4.4 млн. лв. за цялата Пловдивска област. По-голямата сума е не само заради по-големия брой хора, които получават обезщетения, а и заради  по-високия доход, който премина над 1000 лв.

-  Може ли да кажете колко граждани от Пловдив и областта са потърсили информация за осигурителните си права на горещата телефонна линия?

- Като компенсация за извънредното положение Националният осигурителен институт предлага алтернативни форми на комуникация. Получаваме доста запитвания по e-mail, както и на допълнително разкрития горещ телефон. Не по-малко от 250 граждани са потърсили информация за краткосрочни и дългосрочни осигурителни права – обезщетения и пенсии.

- Колко граждани са получили ПИК от НОИ и има ли увеличение на желаещите да получат ПИК, тъй като много от електронните услуги са достъпни чрез него?  

- Миналата година за едно тримесечие сме издали 300 броя Персонални идентификационни кода. Сега само за един ден издаваме по 200 кода и допълнително имаме по 200 заявени услуги за информация. От началото на извънредното положение сме издали 2015 бр. ПИК и още около 15 бр. по електронен път с квалифициран електронен подпис. Притежанието на персонален идентификационен код пести време, хората не чакат по опашки и се спазва изискването за физическа дистанция. Повишеното желание за ПИК е и заради възможността безработните да се регистрират по електронен път в бюрата по труда и да проследяват статуса си.

- Какво показват справките ви – има ли увеличение на болничните листове? Засичали ли сте случаи на злоупотреба и какъв е механизмът за проверка на достоверността им?

- При болничните листове също има ръст. За март той е 6 процента – от 30 000 на 32 400 бр., а от началото на м. април досега увеличението е около 8%. По-притеснителен е проблемът, че имаме сигнали за натиск от граждани към личните лекари да им издават болнични, тъй като работодателите им ги принуждавали да излизат в болнични. Това наложи да увеличим експертизата си и броят на обжалваните болнични листове е нараснал два пъти.

Правим проверки и на всички, които имат декларации за излизане извън града. Установихме случаи, когато хора, които трябва да са на домашен режим в болнични, по време на празниците са пътували с декларация.

- Много читатели ни питат дали тази година ще стартира програмата на НОИ за профилактика и рехабилитация?

- В бюджета на осигурителния институт за 2020 г. са заложени 20 милиона за профилактика и рехабилитация. Беше обявен конкурс за кандидатстване и изпълнение на програмата, но заради извънредното положение беше спрян. За граждани процедурата ще стартира, когато епидемиологичната обстановка се промени и хотелите започнат да работят.

- И един въпрос извън темата за коронавируса. На колко пенсионери от Пловдив и областта се преизчисляват пенсиите?

- Служебно преизчисление на пенсиите от 1 януари 2020 г. е направено на 20 700 лица. Освен това вече сме преизчислили и на около 4000 работещи пенсионери. Т.е. общо около 25 000 души.

Виж коментарите (8)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).