Голям производител е проучвал инвестиция край Пловдив за 750 млн. евро

Автор: Гено Петров
Коментари (2)
09:08 / 05.10.2023
4538
В периода 13.12.2021 г. – 02.08.2022 г. са водени преговори с голям потенциален инвеститор, заявил интерес за строеж на завод за батерии в България. Това става ясно от отговор на министъра на иновациите и растежа Милена Стойчева на писмен въпрос от депутатите от ГЕРБ Красимир Вълчев, Десислава Трифонова и Александър Иванов. 

Първото запитване е постъпило от инвеститора в Българска агенция за инвестиции (БАИ) в началото на 2021 г., като за били заявени инвестиционни намерения в размер на 750 млн. евро.

След тази дата започват интензивни онлайн срещи и обмен на информация между инвеститора и БАИ, като са били обсъдени възможни потенциални локации: Пловдив и Стара Загора.

През декември 2021 г. инвеститорът за първи път посещава страната и са му представени избраните от него локации. Негови представители са били придружавани от служителите на БАИ.

В преговорите са участвали БАИ, Министерството на икономиката и индустрията, Министерството на иновациите и растежа, Министерството на образованието и науката, Министерството на околната среда и водите, Министерството на регионалното развитие и благоустройство и община Пловдив.

През юни 2022 г. инвеститорът обявява замразяване на инвестиционния интерес към България и към проекта въпреки "всички усилия и предложения, направени от българската страна“.

Стойчева изяснява, че това се дължи на сложни обстоятелства, свързани с инвеститора, а именно преструктуриране на инвестиционния проект, като идеята за това е повишаване на размера на инвестицията и увеличаване на производствения капацитет на потенциалните мощности.

През февруари тази година комуникацията с компанията е подновена от страна на БАИ. Името на компанията не е споменато от министъра.

Припомняме, че огромна фабрика за литиево-йонни батерии ще се изгради в румънския град Галац от белгийската компания Avesta Battery & Energy Engineering. Инвестицията е на стойност 1,4 милиарда евро, а производственият капацитет на съоръжението ще е 22 гигаватчаса. Според кмета на Галац Йонут Пукану фабриката ще създаде 8000 нови работни места.

Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Пловдив:
От ЕВН са изпратили заявление за нови цени на парното в Пловдив
"Мис България - Пловдив" 2024 е свикнала с нощните смени, работи ...
Руснака е в тежко състояние, опериран е по спешност в Пловдив
Майката на оцелялата от катастрофата на "Руски": Стана чудo!
Обилни валежи в Пловдив за сряда
Костадинов: За Пловдив нашата цел са 3 мандата


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).