Голям проблем с кулата на Малтепе край Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
13:26 / 21.02.2020
10268
Преди дни фасадата на 13-метровата каменна кула, която преди две години беше разкрита при разкопаването на Малтепе край Пловдив, внезапно се срути. Причината – стари иманярски изкопи, които са подкопали част от основите на съоръжението. 

Специалистите са категорични, че в момента съоръжението е изключително опасно, но пораженията не са необратими. Подкопаването на каменната кула е започнало още през XVI век, когато иманяри прокопават 40-метров тунел, висок около 2 м и широк около 70 см. В него са открити монети на Сюлейман Първи. 

Каменният фундамент е вдигнат през III век след Христа, за да пази основата на гигантската могила, на чийто връх е имало 50-тонно каменно съоръжение. Разкритата кула всъщност е била основа на гигантско култова постройка на върха – вероятно храм с огромна статуя.

Реставрацията на разрушената кула ще повтори пътя, изминат от древните строители. Кулата ще бъде вдигана и засипвана метър по метър, докато бъде възстановена разкопаната могила. Идеята е на върха й да бъде реставриран древният храм. Съоръжението няма аналог в римския свят.

Предполага се, че в северната част на Малтепе е погребан император или управител на Филипопол. 

В момента Малтепе се пази с охрана, а периметърът от 40 метра от срутилата се кула е все още много опасен и никой не бива допускан там.

"Обектът е държавна собственост и оттук нататък думата имат археолозите. Най-вероятно трябва да се направи проект, да се остойности и да се каже колко струва възстановяването на кулата, както и да се спре по-нататъшното и събаряне“, обясни Петър Минков, зам.-кмет на община "Марица" на чиято територия е археологическият обект.

Миналата година от общинския бюджет са отделени 100 000 лв. за археология. Тази година отново е заложена същата сума. В началото на разкопките са инвестирани 30 000 лв.

"След като се остойности възстановяването на кулата, ще видим какви ще са нашите възможности, но няма да останем безучастни“, допълни Минков пред btv.

Виж коментарите (2)

Още по темата (12):
28.08.2020 Обрат в представите за могилата Малтепе край Пловдив
20.05.2020 Археологът Кисьов: Дано не е останал човек в срутената част на Малтепе
28.08.2019 Ето кое е уникалното в Малтепе край Маноле
28.08.2019 Министър-председателят видя нещо уникално край Пловдив!
04.07.2019 Виктор и Аделина се впечатлиха от уникална находка край Пловдив
17.06.2019 "Малтепе" край Пловдив става световна туристическа атракция
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).