Главният еколог не глоби екоактивистите заради кучешките хранилки пред общината

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (28)
14:45 / 16.11.2009
6388
Нито едно бездомно куче или коте не приближи насъбралите се на площада пред общината защитници на животните, които гостолюбиво бяха напълнили панички с гранулирана храна.

"Днешната ни акция е срещу истеричната кампания на главния еколог Христо Минков срещу хората, които се осмелявали, според него, да хранят бездомните животни. Няма закон или наредба, която забранява храненето на животни. Нещо повече - дори самата общинска програма за ограничаване на популацията им предвижда хващане, кастриране и връщане в тяхната естествена среда, където граждани стават попечители на тези животни, като ги хранят и се грижат за тях. Ако няма желаещи, тогава общината е длъжна да прави това. Заплахите срещу тези хора са неморални. Как може да се глобяват шепата хора, които се осмеляват да помогнат на едно бездомно и страдащо същество?" - изрази позицията на екоактивистите представителят на Сдружението за защита на животните д-р Георги Литов пред репортер на Plovdiv24.bg.

Според него общината трябва да глобява хората, които си изхвърлят торбите с боклука от терасите не за да хранят бездомните животни, а защото им е по-удобно. Вместо на тях, цял месец вече предписания били правени на милозливи към бездомните същества граждани, предимно пенсионери, също толкова слаби и беззащитни. По-справедливо, смята той, е да се санкционират онези, които изхвърлят своите кучета и котки на улицата и стават причина из града да има бездомни животни. 

"И на мен ми пречат насъбралите се под прозореца ми котета, но сърце не ми дава да не ги нахраня. Досега съм завела за кастриране и обезпаразитяване 16 котараци и 2 котки. Хора, които се грижат за бездомните животинки, не само че не трябва да бъдат глобявани, а дори поощрявани", смята счетоводителката Мариана Неделчева.

Връчения й на 1 октомври предупредителен протокол да спре храненето на котки пред блока показа Елена Стоименова. "Дойдоха на работното ми място да ме предупредят. Храня си котета под мойта тераска. Изнеса тарелките с храна, после си ги прибирам, измивам...  Искаха да ме сплашат, но аз им казах, че ще продължа, защото не замърсявам околната среда", сподели живеещата на бул. "Копривщица" 37 предупредена, която призна, че от четири-пет години понасяла съседски тормоз заради добрината си. 

"Свикнах им вече. Това са шепа хора, които никой не взема на сериозно. Самият аз вече се обърквам и не знам какво точно искат. Никога не съм заявявал, че глобите са заради храненето на животни, санкциите са за изхвърлянето на хранителни отпадъци извън контейнерите. Никога не бих се съгласил да се изхвърлят торби с огризки от терасите върху зелените площи и тротоарите. Ако се хранят културно с панички, които после бъдат отнесени, където им е мястото, никой няма да ги глоби. Ето ги, в момента са отпред, на площада. Няма да ги глобявам. Това си е чиста демонстрация и провокация. Но нека вършат и нещо полезно - да помагат при преброяването на бездомните животни, въвеждането им в електронния регистър на общината, при кастрирането им.

Докато спорът между екозащитниците и Христо Минков продължава, читатели на Plovdiv24.bg не спират да коментират по темата. Сред тях например е една любителка на котки, която, за разлика от екоактивистите, си е прибрала бездомниче от улицата вкъщи и така то на никого не пречи. "Три семейства от ул. "Марин Дринов" 5, където живея, явно не разсъждават като мен. Картината пред входа е отвратителна. Там се хранят поне 15 котки, мръсни и бълшиви. Постилат се дрипи, нареждат се кашони-къщи за котките, носи се миризма на урина... От двама месеца обаче се изнесе от мазето изпотрошен скрин-апартамент за котките! И това се случва в центъра на Пловдив!!! Господин Минков, моля за Вашата помощ!" 


Този браузър не поддържа видео елемента.


(с) ПОТВ

Виж коментарите (28)

Още по темата (88):
25.12.2023 Шефът на Зооветеринарния комплекс в Пловдив: Бездомните кучета са много по-любвеобилни от чистокръвните породи
17.10.2022 Убиват ли кучета в приюта в Пловдив - чака се отговорът на прокуратурата
08.10.2022 Тече проверка за нехуманно отношение към животните в общинския приют
04.10.2017 Пловдивчани изоставят кучетата си, вижте каква съдба ги чака после!
08.10.2014 Общината иска от държавата 5 дка за кучешки приют
29.07.2013 10 267 бездомни котки и 324 кучета скитат из Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Променят редица правилници и наредба на Община Пловдив
Знаковата сграда, която Пловдив загуби завинаги
Катя Стоилова, БСП: Повишаване на тежестта на наказанията за изос...
Ивета Балева от Starbucks Парадайз Център ще представя България н...
Риба на фурна с гарнитура докара разстройство на деца в Пловдив
Откриха много наркотици в апартамент в Кючука!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).