ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Гергов: У нас няма олигарси, а некадърни политици
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:51 / 18.06.2008Коментари (0)2094
© Plovdiv24.bg
- Г-н Гергов, пред бТВ президентът Георги Първанов ви сложи в списък с хора, които в медиите се определят като олигарси. Олигарх ли сте?

- Аз не съм го гледал. За какво става въпрос?

- Президентът каза, че вие сте получили голяма част от обектите, които имате - "Слънчев ден", хотела "Санкт Петербург" и "Стария Пловдив" при правителството на Иван Костов.

- Просто се учудвам. Това не означава, че съм олигарх. Аз мисля, че съм почетен консул на Руската федерация и само това говори, че нямам нищо общо с каквито и да е етикети и от ваша страна, разбира се. Не вярвам президентът да си позволи такива работи да говори, тъй като това е много сериозно. Така мисля. Какъв съм бил аз? Дали съм олигарх? Дали съм свинар? Или съм почетен консул на Руската федерация и бизнесмен? Няма никакво значение за мен. Аз съм Георги Гергов, имам си семейство, имам си синове, внуци. Това, което трябва да направя към обществото, съм го направил.

- Финансирали ли сте кампания на президента?

- Там пише - някъде, където се обявява това нещо. Никога не съм крил, тъй че няма нищо лошо в тази работа - да се финансират определени кампании. И за в бъдеще ще ги финансираме, въпросът е да се случва нещо в България.

- Казахте, че ви се лепят етикети. Смятате ли, че в България има олигарси?

- Много е смешно да се говори за олигархия. Просто неграмотни журналисти го пишат това нещо. Малко да се прочете по-задълбочено какво значи олигархия и да се види на какъв хал е България. Щом ме закачате да го кажа, казвам - по времето на Жан Виденов беше "Орион", след това дойде Иван Костов и стана "Олимп", сега е на мода някакъв детски етикет, като олигарх. Бизнесът е нещо, което съществува на терена и той не може без политиката и политиката не може без бизнеса. Трябва да се знае, че няма бизнес и сив бизнес. Има бизнес и престъпници. Сив бизнес няма. Етикетът, който му слагат политиците, е грешен. Просто трябва да си свършат работата. Тия, които правят сив бизнес, има място за тях и то се казва затвор. Защо им пречи сега мажоритарната система? Нека да избираме личности. Това е нещо, което ги смущава тях, но мен не ме смущава. Аз не се срамувам, че съм успял човек. Нищо лошо няма в това да има такива като мен, да дават на по 4000-5000 души хляб. На 22-ро число аз съм длъжен да имам 2 млн. лв., за да платя заплатите на моите работници. Аз си лягам със 100 млн. лв. дълг и ставам със 100 млн. лв. дълг. В този живот човек трябва да си носи отговорностите. Истината е, че в днешно време, за да правиш бизнес в България, не е никак проста работа. Бизнесът не е различен от политиката, която имаме. Крайно време е това да започне да се променя, защото няма кой да ни търпи в Европа или където и да сме. Тази песен е изпята и един път завинаги трябва да се забрави от всички, да не мечтаят за розови сънища, а просто да се захванат и да работят.
И като плюха, плюха, плюха, какво направиха? Спряха фондовете. Защо не ги хванаха тия крадци, които крадат? Да ги бяха хванали, да ги дадат на прокуратурата, да ги вкарат в затвора, както си му е редът, както го правят в Европа. Имало сив бизнес. Спрете го! Защо трябва да слагате етикета на целия бизнес?


- Как гледате на опитите на бизнесмени да влязат в политиката, като подкрепят нови партии или директно участват в тях?

- Ако трябва да отговоря директно, това е глупаво. Ако трябва да разсъждавам по темата по-задълбочено, има си гущерът опашка. И купуването на гласове, и новите партии, които се появяват - всичко това е продиктувано от самата политическа обстановка в държавата от самите политици, които правят политиката. Не е от бизнеса и стига са клепали бизнеса, защото доникъде няма да я докарат. Ние им сърбаме попарата, когато те сгрешат. Обаче няма как да кажа на банките, че не мога да им върна парите. Няма как да кажа на работниците, че няма да им дам заплати. Просто няма как да се оправдаем, както политиците го правят. Стига са се оправдавали, да се хванат и да си свършат работата.

- Необходима ли е кардинална смяна на политическата класа?

- Вие защо си мислите, че президентът ги поставя тия въпроси? Защо всички политици скочиха срещу него? И Сидеров, и Борисов, и Станишев, и Сакскобургготски? Защо скачат? Защото им се нарушава статуквото. Защото те не могат да определят с пръст - ти влизаш, ти не влизаш. И веднага казват, че бизнесът виновен за какво ли не. Аз, ако съм искал да бъда депутат, досега да съм станал. Аз си имам бизнес, имам си поприще, развивам се и си гоня задачите. Нека те свършат политическата работа. Президентът им го каза ясно и точно, който иска да го разбере, го е разбрал. Който не иска да го разбере, няма да го разбере, защото не му е изгодно. Мажоритарната система няма да навреди на обстановката, напротив ще изчисти негативите в ситуацията. Новите партии са тумори, които нищо хубаво не могат да направят. Но политиците доведоха до това бизнесът да се меси там, където не му е работата. Аз не смятам, че като бизнесмен трябва да се меся в политиката.

- Как се вписва бизнесът ни в ЕС?

- В Европейския съюз има ясни правила и няма какво да се заблуждаваме - ние сме един щат от велика Европа. В България се насажда постоянно, че богатите, успелите хора са лошите хора. Добре, нека да има отдушник. Нека да сме отдушника ние. Обаче когато се предлага нещо смислено и точно от президента, нека да бъдем коректни.

Източник: vsekiden.com







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: