Гайдари се събират в Пловдив

Автор: Нели Гергьовска
Коментари (1)
17:15 / 22.02.2024
3306
Българска Национална Гайдарска Асоциация /БНГА/ под патронажа на Министерство на културата и подкрепата на Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев“ – гр. Пловдив организират международна гайдарска конференция от 8 до 10 март 2024 г., съобщиха от БНГА.

Официалното откриване е в събота на 9 март от 9:30 часа със специалното участие на професор Касандре Балосо-Бардин от Белгия, Теодора Игнатова – заместник председател на БГНА, проф. д-р Тони Шекерджиева и Костадин Димитров – кмет на гр. Пловдив.

Програмата включва още концерт на жените гайдари с участието на Надя Васкес от Испания, Аделина Чолакова и Даниела Гайдарова от ансамбъл "Еподай“.

В първия ден от конференцията, 9 март ще бъдат изнесени доклади от представители на Сити Юнивърсити – Ню Йорк, Роял Консерватори – Бирмингам, Националният университет на Сингапур, музикантите Пол Рансън и Патрик Барбауд, Фредерик Кабалие, Йоаннис Саркис, Дюк Йоанис Ватазис, Луис Болон от Музикалното училище в Камбре, Мариан Фернандес Виго, Едуардс Клинт – производител на гайди, Гвидас Ковера и Гонзало Круз от Арт университета в Хелзинки.

Концерт ще изнесе Филиз Илкай от Турция. Тя е първата жена гайдар на Тулум. Програмата включва още концерт и на жените гайдари – Надя Васкес от Испания, Аделина Чолакова и Даниела Гайдарова от ансамбъл "Еподай“.

В неделя по време на конференцията свои доклади ще представят Канадре Балосо – Бардин от Белгия, Антон Тунин. В този ден председателят на БНГА, смолянският гайдар Петър Янев, ще разкаже повече за особеностите на родопския стил.

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Провериха сигнал срещу любима хижа недалеч от Пловдив
Бойко Борисов със силно обръщение от Пловдив към избирателите
Манфред Вебер от Пловдив: По-силни сме от всякога
Урсула фон дер Лайен цитира Христо Ботев в Пловдив
Росен Желязков: Европа е преживяла най-кървавите и опустошителни ...
Костадин Димитров: Това е едно историческо за Пловдив събитие


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).