ГЕРБ Пловдив Област дарява българска литература за нашата общност в Турция

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:04 / 28.10.2010
1933
Дарение на съвременна българска литература и народни приказки за деца ще отнесе в навечерието на Деня на народните будители 1 ноември група от ПП ГЕРБ Пловдив Област, сред която са народни представители от 17 МИР и представители на местната власт в региона.

Идеята за дарението е на народния представител Димитър Лазаров. "Тя се роди след посещение на областната структура на ПП ГЕРБ Старейшини в Одрин миналата година - тогава колегите ни разказаха за необходимостта от български книги за читалището към църквата "Свети Георги", обясни Лазаров и допълни, че за начинанието е получил подкрепата на Стойо Вартоломеев и Божана Апостолова.

Пловдивските издателства "Хермес" и "Жанет" 45 подбраха над 60 заглавия от български автори - поети и писатели, както и детска литература, и ги дариха за инициативата.
"Така ние ще поднесем дарението на читалището в храма "Свети Георги" в Одрин и на библиотеката в Българската екзархия в Истанбул, за да може българският дух в навечерието на един достоен празник на духовността - Деня на народните будители - да бъде с нашите сънародници зад граница," каза Димитър Лазаров. Той съобщи още, че със съдействието на генералните консули на България в Одрин и Истанбул очаква вълнуващи и ползотворни срещи с децата от Неделното училище в Одрин, със свещениците от българските църкви в двата града и с представителите на българската общност.

Турция групата от ГЕРБ Пловдив Област ще посети заедно с колегите си от ПП ГЕРБ Пловдив, сред които народни представители от 16 МИР и районни кметове. В Одрин и Истанбул се планува посещение и на други български огнища на духовност - в Одрин - църквата "Св. Св. Константин и Елена", където преди броени дни министърът на българите в чужбина Божидар Димитров откри паметник на Екзарх Антим Първи; Желязната църква и метоха към нея в Истанбул.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Грозна постъпка пред мол в Пловдив
В Пловдив така и не се научихме как се минава през кръгово кръсто...
Важно за родителите на първокласници в Пловдив
Взимат проби от Братската могила, обследват състоянието
"Либхер": Освободени са 58 служители, продажбите са в застой!
20 години затвор за двойното убийство в "Северен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).