ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Фарс! Арт инсталация с тухли четворки в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:55 / 06.08.2022Коментари (8)8331
©
Позиция на общинския комитет на ПП ВМРО-БНД Пловдив относно арт инсталация на белгийския художник Саймън Ван Парис:

Уважаеми Господин Кмете,

Уважаеми Господин Председател на Общински съвет Пловдив,

Уважаеми Граждани на Пловдив,

През изминалите дни от множество сигнали на граждани, както и от публикации в медиите, бяхме уведомени за арт- инсталация на белгийския художник Саймън Ван Парис, финансирана по програма на CONTEXT AiR от Община Пловдив. В първоначалната информация от медиите ни бе представена инсталация, състояща се от три счупени тухли четворки, обточени с дървени летви, което според автора е виждането за Пловдив през очите на новодошлия!

В последствие се оказа, че това е било рекламен трик и е част от "инсталацията“, която вече е тържествено открита и съдържа още много летви, тухли, части от отводнителни инсталации,касетки и прочее намерени на улицата строителни и други отпадъци /последното е изявление на самия автор/.

След преглед на досегашното творчество на автора, ние забелязахме голямо сходство в инсталациите, реализирани досега, състоящи се от сковани летви и други отпадъчни материали, отнасящи се до други световни градове. С интерес установихме, че почти по нищо не се различават Пловдив с Техеран и Хонг Конг през очите на новодошлия.

Под удобната мантра за свободата на съвременното изкуство и творческа оригиналност, както непрекъснато ни втълпяват, че пловдивчани не разбираме, се харчат отново пари от общинския бюджет за съмнителни проекти, обиждащи града ни и служейки за трамплин в издигането на посредствеността.


Липсата на ясни публични критерии за подбор на автори и проекти и откровеният "кураторски“ субективизъм на петчленното жури, свеждащо се до посредственото: “Това май е арт, а другото май не много арт“, води до тотално компрометиране и фалш на културните традиции и политики на град Пловдив.

В размислите по "творческия процес“, самият автор на сайта си обяснява неговите вълнения от видяното в Пловдив и тук се започва с едни дълги обяснения за комунистически сгради, олющени мазилки и накратко, че сме като градска среда същите като Русия.


Естествено, авторът е нямало как да преживее и види в детството си /роден е 1985 г. /експанзията на посткомунистическия арт модернизъм, характерен за 90 те. в бившите индустриални градове на бившия източен блок. Тук вече е редно да зададем, няколко въпроса, дали този човек е настанен в Пловдив по резидентната програма CONTEXT AiR или е бил някъде другаде в някой друг град?

Какво е написал в апликационната си форма и какво е заключението на журито? Каква е ролята и работата на куратора с този автор? Докога ще толерираме чуждопоклонно изкуство, а не на български творци?







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Най-неадекватната банкова система в света. Банкоматите на ОББ монтирани за улеснение на гражданите когато клоновете не работят, всеки уикенд съобщават, че има повреда в устройството когато искаш да депозираш определена сума в сметката си. Ако е само това
на 06.08.2022 г.
0
 
 
Тия парици да бяха отишли за някой балкански събор или народна инициатива, все ми се струва щяха по да имат значение от поредната еврогейска простотия. Ама какво ли разбирам аз Ганя от прогресистки инициативи.
0
 
 
Единственият фарс са организации като ВМРО които само си бъркат по дупките и се чудят с какво да оправдаят съществуването си.
0
 
 
Страшна красота .Отгоре да сложат на Зико главата.
0
 
 
Мръднете сизадниците някъде из по-цивилизованата част на Европа и след това се върнете пак в същата клоака. Ще отидете да му стиснете ръката на белгиеца
0
 
 
Ами много точно автора е видял картинката не само в Пловдив, а из цялата ни татковина. Безумно строителство, рухнали и рушащи се сгради, разбити тротоари и улици…..Истината боли, но по-лошото е, че никой не взима мерки за лечението на тази болка!
-2
 
 
Каквито са съвременните им ценности, такова е и изкуството им - безполово.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: