ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Европейска нощ на учените предстои в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:23 / 23.09.2015Коментари (0)2190
©
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Бивши и настоящи студенти от
УХТ:
виж още
Бивши и настоящи студенти от
МУ - Пловдив:
виж още
Бивши и настоящи студенти от
АМТИИ:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Европейската нощ на учените в Пловдив ще бъде официално открита в 17:00 часа на 25 септември от ректора на ПУ "Паисий Хилендарски" проф. д-р Запрян Козлуджов в 6 аудитория на университета, а въведението в Нощта ще бъде представяне на книгата "Хора на науката. Университетът като убежище на мисълта".  

Тя е сборник с интервюта с пловдивски учени, които отговарят на едни и същи въпроси - за академичното поприще, за учителите на днешните учени, които са ги вдъхновили в началото. 

Дали днес е време за наука; дали университетите са мястото, в което трябва да се прави наука; добър избор ли е човек да се посвети на науката и образованието; кое е най-интересното на научния хоризонт през 21 век. Това съобщиха доц. д-р Петя Бъркалова и д-р Весела Казашка, координатори на проекта за Пловдивския университет.

Гост на университета ще бъде младият и талантлив български диригент Йордан Камджалов. Срещата разговор с него (от 17:30 ч. в 6 аудитория) е на тема: "Наука, изкуство, философия: пътища към хиперпотенциала на човека". 

Въпросите, които ще се дискутират, са: за търсенето на пресечната точка на три основни пътя за възприемане на света - науката, изкуството и философията; за дълбоката вяра в силата на българския дух и колосалния потенциал на човека; за творческото вдъхновение като абсолютна реалност и за отношението между високия духовен градус и свръхпостиженията. 

Ще разберем как той става първият българин, приет да учи дирижиране в една от най-престижните музикални академии в света - Берлинската и защо НАСА кръщава астероид на негово име, обясни доц. д-р Петя Бъркалова. Тя уточни, че срещата е от типа "открита катедра" и гостите ще имат възможност да задават въпроси, които ще развият разговора спонтанно.

Университетът организира и изложба с любителски фотографии от Националния фотоконкурс "Когато има светлина". Победителите ще получат наградите си между 19:30 и 20:30 часа в 6 аудитория. Във фотоконкурса бяха поканени да участват хора от всички възрасти.

Тъй като 2015 година е Международната година на светлината, организаторите вярват, че във всеки човек има един "учен" и един "художник", който може с езика на фотографията да сподели своя поглед към светлината. 

Фотографиите бяха публикувани в социалната мрежа Фейсбук и първите 20 от тях по брой харесвания оформят фотографска изложба. Постерите ще бъдат изложени на открито в западния двор на университета от 25 до 30 септември, съобщава екипът по проекта.

В Нощта на учените, 25.09.2015 г., съвместно участват четири висши училища - ПУ "Паисий Хилендарски", Медицинският университет - Пловдив, УХТ и АМТИИ, съобщи д-р Весела Казашка, координатор на проекта и директор на Поделение "Научна и приложна дейност".

Нощ на учените е "мрежово" събите, провежда се по едно и също време в около 300 града в цяла Европа и по света по проект "Европейска нощ на учените 2015" - K-TRIO 2 (Researchers in Knowledge Тriangle). В България в програмата ще се включат градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Русе. Надсловът за втора поредна година е "Учените в триъгълника на знанието". 

Специален акцент в програмата на пловдивските висши училища е поставен върху Годината на светлината. Проектът K-TRIO 2 се финансира от Европейската комисия по дейностите "Мария Склодовска-Кюри" на програма "Хоризонт 2020", уточни д-р Весела Казашка.

Медицинският университет и Университетът по хранителни технологии също участват активно и атрактивно в юбилейната Нощ на учените. В своята програма те са подготвили среща - разговор на тема "Мисия преподавател в МУ- Пловдив", дебат "Книжката или мишката - реален или виртуален университет?", благотворителен базар и фолклорни изпълнения, изложба на продукцията на успешни фирми на бивши възпитаници на УХТ, както и пътуваща академия под надслов "Кой иска да бъде изследовател". Партньорството на пловдивските университети е традиционно.

За поредна година студенти и преподаватели от АМТИИ ще дефилират от Стария град до Римския стадион във времето от 19:00 до 19:30 часа, а от 20:00 до 22:00 часа пловдивчани и гости на града ще имат удоволствието да присъстват на фолклорния концерт "Нека искри светлина", с шедьоврите на българския музикален и танцов фолклор. Концертът ще се проведе на Римския стадион. 

Изпълнители са академичният ансамбъл на АМТИИ с ръководител проф. акад. Милчо Василев, а за зрителите е предвиден открит дансинг под звуците на хипнотичните ритми на българската фолклорна музика.

Финалът на Нощта ще бъде озарен от светлинното шоу "Еволюция на светлинните технологии". На Римския стадион преподаватели и студенти от Физическия факултет на ПУ "Паисий Хилендарски" ще демонстрират удивителните лица на светлината.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Детско-юношески футбол
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: