ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
"Евмолпея" прокарва първата нишка на културния мост между столиците на културата 2019
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:16 / 16.05.2016Коментари (1)1697
©
"Евмолпея" прави първите стъпки на сътрудничество в сферата на изкуствата между двете паралелни бъдещи столици на културата през 2019 година - градовете Пловдив и Матера. 

Участието на елитната хорова формация в 23-тата полифонична международна среща "Еустакио Барбаро" по специалната покана на Хоровата асоциация "Кантори Матерани" създава "...идеални условия за културен обмен между тези прекрасни градове, удостоени с тази чест , поради тяхната способност да съхранят и да съумеят да предложат на човечеството тяхната хилядолетна история..." - казват италианските домакини в поканата си към "Евмолпея". 

Освен това те обещават да направят незабравим престоя им в Матера. "Градът на тепетата" и "Градът на камъните", както италианците наричат Матера, бяха избрани да представят пред света културните достижения на човечеството през 2019 година. Затова тази първа стъпка към обмен на идеи, визия, култура, певческо изкуство и младежки ентусиазъм е огромна отговорност за евмолпеите.

На осемнадесети май вечерта прочутите пловдивски девойки ще изнесат самостоятелен концерт в Иконната зала в Старинен Пловдив. Поводът е изнасянето на иконата на Светите Константин и Елена, а репертоарът - част от сценичната им програма за представянето на пловдивската култура и в частност хоровото дело пред италианската публика. 

Рано сутринта в Деня на славянската писменост и култура евмолпеите ще тръгнат към Солун, където ще изнесат още един концерт в катедралния храм "Свети Свети Кирил и Методий", с програма, конкретно отговаряща на скъпия за всеки българин ден. 

Очаква се концертът да бъде посетен от българския консул в Солун - Владимир Писанчев, от ректората на Солунския университет, от видни гръцки общественици и дейци на културата. 

След концерта пловдивските девойки ще отпътуват за Италия, където вече от три месеца ги очакват като скъпи гости.

"Евмолпея" е високо оценяван състав в Италия. Топлите връзки с хоровете "Сан Ромедио" и "Сан Освалдо" и многобройните концерти в различни италиански градове като Коредо, Торино, Венеция, Ронченьо и др., участието в 39-тия Международен хоров фестивал "Ронченьо терме", прекрасните реакции на италианската публика, високите оценки на италианската хорова гилдия и ценителите на хоровото изкуство, предопределиха по естествен начин избора на пловдивските девойки. 

Както винаги "Евмолпея" подготвя интересна програма, в която присъстват творби, обхващащи голям периметър стилове и епохи. Една от отличителните черти на състава е именно умението за пределна концентрация и гъвкавост на интерпретациите - начинание, особено трудно при толкова голям и разнообразен репертоар. Този път обаче акцентът ще бъде върху песните от български автори. 

Разбира се, евмолпеите ще направят своя младежки реверанс към италианската публика с творби на Гастолди, Вивалди, Наваро, но ще заявят своята българска принадлежност и уникалност основно чрез българската музика.


Да пожелаем на евмолпеите светъл път със закрилата на Свети Свети Кирил и Методий.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Великден 2024 г.
Европейски избори 2024
Гергьовден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: