ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
"Евмолпея" покори Матера
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:25 / 02.06.2016Коментари (1)2700
©
Девическа хорова формация "Евмолпея" при Община Пловдив осъществи първата крачка към интеркултурното сътрудничество между Матера и Пловдив - двете столици на културата през 2019 година. На крехките плещи на пловдивските славеи легна голямата отговорност да представят във възможно най-добра светлина българската култура и хорово певческа школа. И те го направиха. С усмивки, с лекота, с прекрасни интерпретации, с непресторена виталност.

Концертите в ренесансовата църква "San Pietro Barisano" и в тържествената зала на кметството на Матера "Auditorium R. Gervasio" бяха посрещнати първоначално с обикновено любопитство, а след втората песен с южняшки ентусиазъм. Нестихващите аплодисменти след всяко произведение удължиха концертните програми двойно. Жителите на "каменния град" в Южна Италия останаха не просто очаровани. Те се влюбиха в таланта на нашите момичета, в техните гласове и интересен репертоар. Или както се изрази диригента на местния хор Маестра Алесандра Барбаро: "... Ние очаквахме от вас да прокарате пътека, а вие направихте магистрала... Толкова сте прекрасни и толкова са ангелски вашите гласове, че превърнахте XXIII-я полифоничен интернационален фестивал "Eustachio Barbaro" в истински празник на красотата във всяко нейно измерение - като гласове, като съзвучие, като визия, като сценично поведение... Благодаря ви..."

Впечатлени от уникалната за България младежка формация, домакините пожелаха момичетата да зарадват жителите на града и с няколко пленерни концерти - в старинния храм от 8-ми век "Santa Anna", на площада в сърцето на каменните "саси", в превърнатата в туристическа атракция огромна средновековна щерна на 16 метра под земята, на стълбите пред кметството. И всеки път евмолпеите успяваха да привлекат вниманието и да съберат огромна публика за няколко минути. Организаторите на фестивала признаха, че толкова атрактивен и харесван състав рядко е гостувал в града.

Но най-топлите "мълчаливи аплодисменти" момичетата на диригента Рада Славинска и арт-мениджъра Ганка Янкова събраха в последните минути от престоя си в Матера. Планираното във фестивалната програма участие на "Евмолпея" в Светата литургия в църквата "Cristo Re" събра миряни от целия град в ранните зори на 29-ти май. И тъй като церемонията не разрешава ръкопляскане, хората в препълнената църква подариха на момичетата сълзите си. Сълзи на чиста радост и удоволствие от събитието. Сълзи, които идват от дъното на душата. И... последваха покани за септември, за следващата година, за различни мероприятия. Матера не беше готова да се раздели с "Евмолпея"
Но това не бяха единствените успехи на пловдивската девическа формация в краткото им и изключително динамично двадесето задгранично турне. Още в първия ден на своето пътуване към паралелната на Пловдив столица на културата 2019, а именно - Матера, навръх Празника на славянската писменост и култура момичетата от града на тепетата изнесоха концерти в манастира "Свети Рафаил" и катедралния храм "Свети Свети Кирил и Методий" в Солун. И докато първият концерт беше изцяло сакрален и относително камерен, само два часа по-късно те възпламениха с прекрасните си изпълнения гръцката публика и цялата ни консулска служба начело с Генералния консул на Р България г-н Владимир Писанчев, делегацията от Солунския университет "Аристотел" и множеството българи, привлечени от събитието. Деканът на Историческия факултет на университета и известен изследовател на живота на светите равноапостоли проф. Нихоритис разказа на момичетата някои факти от живота на солунските братя и топло благодари за честта и удоволствието да пеят именно в този ден и в този храм. На следващата сутрин евмолпеите бяха поканени в сградата на Генералното ни консулство в Солун, където получиха благодарности лично от г-н Писанчев, а в Музея на византийското изкуство девойките бяха придружени от г-жа Надежда Радева - Пълномощен министър и дипломати от консулството, което е огромна чест.

Подобно уважение елитната формация получи и чрез благословията на Адрианополския епископ Евлогий, който в последния ден от турнето даде височайшето си благоволение пловдивските славеи да изнесат кратък концерт с източно-православни песнопения в Светая Светих на родната ни патриаршия - сърцето на Рилския манастир, огромният, уникално красив и впечатляващ Съборен централен храм "Рождество Богородично". Епископ Евлогий лично благослови всяка една от хористките, така че те се завърнаха в родните си домове не само спечелили сърцата на гръцката и италианската публика, но и благословени от един от най-светите хора в българската православна църква.
Участието на хор "Евмолпея" в XXIII - та международна полифонична среща "Еустакио Барбаро" се осъществи с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" при Министерство на културата и частния бизнес.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Прекрасна новина! Много се радвам, че нашият град притежава такова богатство! Тези момичета ни прославят по-възхитителен начин!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: