Ето в какво могат да се превърнат стълбите на "Каменица"!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (39)
17:04 / 08.01.2014
24917
Стане ясен победителят в конкурса за новата визия на стълбите на "Каменица", научи Plovdiv24.bg. Това е "Архстудио Ш" на арх. Георги Шопов. 

За обявяването на конкурса писахме още през лятото. За целта Община Пловдив обяви поръчка за проектиране на стойност 6 хил. лв.

Стълбите на "Каменица" са връзката между пешеходната зона на Главната и Сахат тепе. При изследване на съществуващото положение се вижда едно разминаване на линиите на сградното застрояване и археологията в археологичната карта на града. Този "дефект" е използван и трансформиран в интересен похват - линията от археологията е прокарана през оста на стълбите и по нейното направление е спуснат нов канал с вода, който тръгва от долното пространство, пресича стълбите и стълбищните площадки и достига до горното ниво, точно пред Сахат тепе. Този подход задава основната линия на движение на хората към природата (Сахат тепе). 

При преминаването на този канал през стълбищното равнина се оформят четири пространства, които се асоциират с четирите сезона на годината - зима, пролет, лято, есен. Обединяващото звено между тях е водният канал, който в най-високата си част ни отвежда пред Сахат тепе. Точно тук се образува скулптурна композиция, от която символично водата тръгва надолу по канала. 

Съществуващите перголи са продължени и по този начин те оформят и "обграждат" пространството на скулптурната група и създават ефирна перспектива, която не спира погледа към тепето. Целта на това решение е да се осмисли движението на хората по стълбите, които качвайки се достигат до едно арт пространство. 

По съществуващите преголи, както и по по новите, получени чрез продължението им, ще има висящи растения, които още веднъж обединяват цялото пространство и потапят хората в един различен свят. Елементите, които създават алюзия за четирите сезона са подчертани чрез геометризирани, архитектурно-скулптурни обеми които напомнят и археология. 

В тях по своеобразен начин е създадено място за зелени площи, спрямо композицията на всяко отделно тяло. Настилките на стълбищата и площадките ще бъдат от естествен камък, който присъства и частично, в двете пространства на композицията - долу и горе. За връзка с Главната входното пространство, както и горното, са направени с декоративни павета. Фасадите на двете съседни сгради с колонадите на втория етаж, които "обрамчват" стълбището, ще бъдат изпълнени с естествен камък с голям растер по подобие на стълбището или с мазилка на големи фуги в същата тоналност, в която са стълбите, т.е. обновявена на мазилката в същия растер и стил, както е в момента. 
 
Калканът на съседния City center ще бъде изцяло озеленен вертикално и така ще се съпоставя мащабно с пространството на стълбите на "Каменица". По стълбищните рамена са оформени зони с цветя, успоредно на канала с вода, които според сезона, могат да се променят. 

Основната идея на осветлението е да бъде вградено по дължината на целия канал. Така нощно време ще се създава визуален ефект към тепето и светлината ще привлича хората за вечерни разходки. 

Един по-различен акцент в цялостното решение е потърсен в подреждането на стълбите. Част от стълбите обръщат посоката на движение и слизат под земята. Там е позициониран екран за прожекции на открито (мини лятно кино).

Виж коментарите (39)

Още по темата (325):
28.04.2024 Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
19.10.2023 Бизнесмени почерниха Пловдив, заведения на Главната и в "Капана" над
закона
11.10.2023 Заведение на Главната само осъзна грешката си
06.10.2023 Кафене загрози Главната в Пловдив. Позволи грубо погазване на Наредба
04.09.2023 Сложиха нова бариера в центъра на Пловдив
22.08.2023 Бариера ще спира безразборното влизане на коли в пешеходната част на "Отец Паисий"
Още новини от Новини от Пловдив:
В Пловдив водят тримата, измамили жени с над 30 000 лева
Пловдив почернява от полиция
Вход свободен в Музея на авиацията за Деня на храбростта
Професорка осъди УХТ за дискриминация
Кои легенди от музикалната индустрия пристигат в Пловдив и тази г...
Ръст на населението в Пловдив и областта


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).