Електробуси в Пловдив? Общината: Твърде висока цена, няма икономическа логика

Автор: Мариана Панчева
Коментари (22)
08:35 / 02.04.2017
13892
След като в столицата заговориха за въвеждането на електробус, които да обслужват линии от градския транспорт, Plovdiv24.bg попита има ли почва тази практика и в града под тепетата. 

"Като община ние не може да закупим електробуси, защото работим с частни превозвачи. За тях също все още не е рентабилна инвестиция, въпреки по-малкия разход на гориво за километър. Цената на електробусите е висока и няма икономическа логика да се замени един вид автобус с друг вид." Това коментира за читателите ни зам.-кметът по транспорт Златин Велев

По думите му така или иначе към момента електробусният транспорт не се е наложил масово в България, макар опитите за въвеждането му в София.

Разликата със столицата е голяма и поради факта, че масовият градски транспорт в Пловдив се обслужва от частни превозвачи. 

"Поощряваме смяната на старите автобуси с нови, към момента общината дофинансира картите за преференциално пътуване", избори Велев. Той обаче поясни, че приходите, които получават превозвачите са от продадените билети, така че те трябва да имат икономическа обосновка, за да закупят електробус, чиято висока цена не може да се компенсира с намалението на разхода за гориво. 

Всъщност (по думите му) за Общината няма подходящ механизъм за стимулиране на превозвачите да закупуват електробуси, тъй като при всеки случай разходът на километър ще се увеличи двойно заради цената на самото превозно средство.

Велев подчерта, че като цяло Общината си е поставила за цел стимулирането на замяната на старите с нови автобуси, притежаващи високи екологични стандарти - евро 5 и 6, което е постигнато на 99%. 

"Замърсяването сега е десетки пъти по-малко. Образно казано - автобусите по всички линии, които имаме, замърсяват колкото автобусите, които са обслужвали 2 линии, а това е голяма промяна", коментира за финал той.


Виж коментарите (22)

Още по темата (80):
16.04.2024 Показаха как би изглеждал градският транспорт в Пловдив, ако стане общински, а не частен
16.04.2024 В Пловдив показват 12-метров електрически автобус
15.04.2024 В Пловдив показват невиждан досега в града автобус
12.04.2024 Подновиха лиценза на "Екобус"
14.03.2024 ОбС измени учредителния акт на "Екобус Пловдив"
01.03.2024 ПП-ДБ: Явно частните превозвачи в Пловдив ще бъдат запазени
Още новини от Новини от Пловдив:
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
6 дни улица в Стария град е затрупана от самосрутила се къща
Пловдивчанка напъха 20 000 лева в найлонова торба и ги пусна през...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).