Един от най-популярните ни актьори оцени млади актьори от НГСЕИ

Автор: Диана Бикова
Коментари (0)
22:09 / 24.03.2023
3916
Деветият национален ученически конкурс по актьорско майсторство стартира в Националната гимназия по сценични и екранни изкуства в Пловдив. В престижната надпревара участват талантливи ученици от цялата страна от средните училища по изкуствата и младежки театрални формации, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Стартът на ученическата надпревара дадоха заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, д-р Ралица Базайтова - директор на Дирекция "Сценични изкуства и художествено образование" на Министерство на културата, директорът на НГСЕИ - Пловдив Николай Томов и заместничката му Паулина Алексиева. Специален гост на събитието беше Амелия Гешева, която като директор на ОИ "Старинен Пловдив", заместник-кмет по култура и заместник-министър на културата винаги е помагала за развитието на Националната гимназия по сценични и екранни изкуства.

"Това училище ми е много близо до сърцето. Много съм щастлив, че за четвърта поредна година мога да открия този конкурс, който е много симптоматичен не само за училището, а и за Пловдив като европейска столица на културата. Къде, ако не в Пловдив, се събират 47-те може би най-амбициозни в сферата на актьорското майсторство и които един ден ще бъдат по големите сцени? Надяваме се - голяма част на Драматичния театър в Пловдив, други ще ги гледаме по малкия екран. Няма нищо по-хубаво от принципа на съревнованието не само в културата, но и в живота, защото независимо кой ще бъде първи, втори или трети, всеки от участниците ще е взел нещо добро, което ще предопредели по-нататък развитието му" - каза при откриването заместник-кметът Пламен Панов и пожела на журито да е строго, но справедливо.

В националния конкурс участват ученици от 8 до 11 клас, ненавършили 18 г. до края му. Състезават се за стипендии, които Министерство на културата отпуска при условията на Наредбата за закрила на деца с изявени дарби. Отличията ще бъдат връчени във втория ден на конкурса от д-р Ралица Базайтова.

"Около 350 стипендии се дават на най-изявените деца във всички сфери на изкуството - музика, танц, театър, изобразително изкуство. Това е в продължение на много години вече и виждаме порасналите, талантливи някога деца, по сцените, в изложбените зали и това дава истинско удовлетворение - да имаш възможност да подкрепиш децата, да ги насочиш в началото на техните стъпки. Желая успех, достойна борба и справедливост на журито" - заяви Базайтова.

Журито, което оценява таланта на младите актьори, е с членове Анна-Валерия Гостанян и Стефания Георгиева и с председател актьорът Владимир Зомбори.

За юбилейното 10-то издание на конкурса догодина Община Пловдив ще даде две стипендии, а събитието ще се включи в културния календар на града, обеща заместник-кметът Пламен Панов.

Подробности гледайте в прикаченото видео!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Дърво е премазало кола след силната буря в Пловдивско
"Мерцедес" се заби в дърво в "Смирненски"
Млад мъж от "Столипиново" учи за зъболекар, иска да си отвори каб...
Пловдив изпревари Варна по население
"Смирненски" е непроходим! Шофьори: Изведнъж всичко спря, този пр...
Прокуратурата се самосезира заради мутренските изпълнения на буле...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).