ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
EVN недоволни от КЕВР
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:41 / 03.06.2015Коментари (3)2187
© Plovdiv24.bg
EVN
3 адреса в Пловдив

6 коментара за EVN
Становище на EVN България Топлофикация по доклад на КЕВР за нови цени в сектор "Топлоенергетика" от 1.07.2015 г.:

Днес на открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), EVN България Топлофикация представи своето становище по предложения доклад на КЕВР за нови цени в сектор "Топлоенергетика" от 1.07.2015г. 

Дружеството отчита задълбочения преглед на предоставените отчети и обосновки от EVN България Топлофикация за извършваните лицензионни дейности.

Ценовите предложения, които EVN България Топлофикация подаде в КЕВР, целят баланс между цената за клиентите и възможността дружеството да развива устойчиво своята дейност в посока сигурност на снабдяването, безопасност и модернизиране на производството, така че да продължи със задържане на настоящите клиенти и с присъединяване на нови.

Без постигане на този баланс в ценовите решения на КЕВР EVN България Топлофикация би била силно затруднена да задържи позитивната през последните години тенденция на новоприсъединени клиенти и намаляващи откази от услугата на централно топлоснабдяване в Пловдив. 

Това би ограничило достъпа на пловдивчани до услуга, която в Европа отдавна е призната сред най-добрите съществуващи решения на въпросите на енергийната ефективност, комфорт на ползване и сигурност на енергийното снабдяване.

По тази причина дружеството не приема значително занижената в доклада на КЕВР норма на възвръщаемост на капитала преди данъци от 4,11%, при условие че в проект на национална програма за стабилизиране и развитие на топлофикационния сектор до 2020 г. (на Министерство на енергетиката от 2011 г.) нормата на възвръщаемост е не по-ниска от 8 процента. 

Подобно занижено ниво от 4,11% е не само нереално за сектора, но е практически сигнал, който не насърчава извършването на необходимите инвестиции. 

Намаление има и на признатите разходи на дружеството за дейностите по клиентско обслужване и фактуриране, които произтичат от последните промени в Закона за енергетика от 15.05.2015 г.

Като допълнително ограничение за стимулиране на инвестициите дружеството приема намалението на разхода за амортизации в преноса на топлинна енергия. 

Амортизациите са основен ценообразуващ елемент и източник на финасиране на инвестициите и при неговото намаляване ще бъдат ограничени възможностите на дружеството да обновява топлопреносните мрежи. 

Друг сигнал, който дружеството разчита в доклада, е липсата на стимули за внедравяне на високоефективни методи на производство, което е основна цел на всяка модерна компания. Както е известно, в EVN България Топлофикация функционира една от най-високоефективните централи за комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия не само в България, но и на Балканите. 

По тази причина считаме за логично инвестициите във високоефективно производство да бъдат стимулирани чрез диференциация в добавките при топлофикационни дружества.

Както и досега, КЕВР продължава да не признава разходи за балансираща енергия, което е нелогично предвид факта, че всеки един търговец на свободния пазар за електрическа енергия включва в цената за крайните си клиенти подобни разходи.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
НАРОДЪТ е недоволен от крадците ЕВН !!
-1
 
 
Кои сте недоволните,цървул?НЕма вече безплатен крадлив ток!Като не искаш да плащаш - не ползвай!Може да си купувате цигари,може да задръствате града с тенекиите си на по двайсет години,а не искате да плащате?!?
+3
 
 
А от ЕВН са недоволни всичките им клиенти!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Презастрояването на Пловдив
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: