Дянков реже над 6 милиона от общинския бюджет

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (62)
12:33 / 07.06.2010
4536
6 255 000 лева по-малко ще получи до края на годината общината, ако бъде приета предложената от финансовия министър Симеон Дянков актуализация на републиканския бюджет, съобщи главният експерт във финансовата дирекция на общината Виктория Чавдарова на пресконференция, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

С 15% от началото на годината министърът пресвята да намали държавните субсидии за общините. Влизайки в сила от 1 юли и тъй като досега полученото е изхарчено, това означава, че на практика 30% ще бъде орязаното през второто полугодие.

Особено засегнати ще бъдат администрацията, здравеопазването и културата. 665-те души, които работят в общината и по районите, са заплашени от невъзможността да си получават заплатите. "Няма как да се мине без съкращения. Тепърва ще мислим какво и как да режем", подчерта Чавдарова.

Най-потърпевшо е здравеопазването. Ще се чакат разбивките, за да се види дали диспансерите или детските ясли ще поемат жестокия удар от намалянето на субсидията им с близо 3 милиона лева. "Представете си какво ще се случи като започнем да се разминаваме и ръкуваме по улиците с пациентите на диспансерите", вметна заместник-кметът Александър Константинов, визирайки психото. Парите пък за детските ясли били предимно за заплати. Общината не можела да смекчи последиците като доплаща разходите със собствени средства.

Ако от културата се вземат 446 хиляди лева, както се предвиждало, това поставяло под въпрос дали ще могат музеите и библиотеките изобщо да се издържат, защото веднъж вече преди около две години персоналът им бил съкратен с 12% и сега бил на санитарния минимум. Особената трагичност на положението било, че не се знаело още от самото начало на 2010-а какво предстои.

Кметът Славчо Атанасов е все още в отпуска и не може да отговори лично дали не би посъкратил някой от 7-те си заместници. Константинов обаче не мисли, че това би вързало бюджета, защото един заместник-кмет струвал на хазната не повече от 24 хиляди лева годишно, колкото били всички разходи по заплата и всякакъв вид осигуровки. "Трябва да съкрати 300 заместници, за да спести 6 милиона лева", направи сметката той.

45 дни след обнародването на актуализирания републикански бюджет, ще трябва общината да приеме и своята актуализация. Управниците още се надяват, че след срещата си с Националното сдружение на общините Дянков ще направи обещаните отстъпки за по-малки рестрикции.

Този браузър не поддържа видео елемента.


(c) ПОТВ

Виж коментарите (62)

Още по темата (2):
08.06.2010 Кметове се чудят да съкращават ли, да пестят ли
05.05.2010 Орязват държавната субсидия за общините с 20%, Дянков иска отново цялата документация за пловдивските пари
Още новини от Новини от Пловдив:
Справедливост застигна шофьор на автобус в Пловдив
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
6 дни улица в Стария град е затрупана от самосрутила се къща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).