Двучасов дебат за кино "Космос" остави проблема без решение засега

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
13:47 / 15.02.2011
3855
Бивши и настоящи ученици от
НАЦИОНАЛНА ТЪРГОВСКА ГИМНАЗИЯ:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
На организираното днес от председателя на ОбС Пловдив Илко Илиев обществено обсъждане на съдбата на станалото така печално известно напоследък кино "Космос", присъстваха общински съветници, архитекти и граждани, дошли да изразят позицията си относно съдбата на сградата, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Предвиденото обществено обсъждане се превърна в говорилня на всички, почуствали се засегнати от последното решение на ОбС Пловдив бившето кино да се превърне в многоетажен паркинг с помещения и за други дейности.

В залата на ОбС присъстваха председателя на ОбС Илко Илиев, зам.-кметът Александър Долев, който обясни мотивите на съветниците за взетото решение, арх. Недевски, главният архитект на Община Пловдив Румен Русев и много други общественици от града.

В хода на изказванията се чуха много мнения все в полза на това да се запази видът и сградата на бившето кино"Космос" такава, каквато е сега. Никой от радетелите на запазването на киното като такова обаче не отрече крещящата нужда от паркинг в района, особено след като на 24.05.2011. ще бъде прерязана лентата на новата опера, намираща се в непосредствена близост с киното. 

Арх. Недевски, общински съветник, каза, че досега парцелът не е намерил инвеститор, който да върне в предишното състояние сградата като кино салон и това е било причина да се вземе решение от общинските съветници да се направи многофункционална общинска зала с необходимия брой паркоместа.

Чуха се и мнения за намиращия се наблизо МОЛ Марково тепе, който според  арх. Василев, авторът на кино "Космос", засенчва едно "бижу", а именно сградата на Търговската гимназия. Василев предупреди тук да не се случи същото.

В залата на ОбС бе прочетена декларацията на формирания Инициативен комитет за съхранение на кино "Космос", в която се предлага да се създаде дебат по случая в 3 части: поставяне на проблема и формиране на работните групи; представяне на работата на тези групи и излъчване на предложения към ОбС и Областния съвет; Обществено обсъждане с представители от всички засегнати страни.
 
"Никой не е толкова елементарен да смята, че тук ще се гледа само кино. Нека в центъра на Пловдив да има сграда във връзка с Градския дом на културата, която сграда да бъде за младежки дейности. Дори предлагам мениджмънта да е от един и същ екип", категорична бе Пенка Калинкова, видна пловдивска общественичка.

Катрин Сариева, историк, наблегна на това, че никъде в Европа не събарят кина и др., за да строят нови. Напротив, това се прави, като се запазват старите сгради.

Председателят на ОбС Пловдив Илко Илиев бе лаконичен:
"Аз просто бях домакин на тази среща. Решенията ще ги вземе администрацията заедно с хората. Мисля, че срещата беше успешна, защото като разумни хора седнахме и изложихме различни аргументи. Идеята за създаването на работна група по проблема според мен е много добра".

Виж коментарите (3)

Още по темата (120):
14.03.2024 Държавата отпусна 4 милиона лева за кино в Пловдив, което не работи от десетилетия
13.03.2024 Отлична новина за Пловдив и кино "Космос"
22.02.2024 Пак заговориха за ремонт на кино "Космос" и зоната около него
14.01.2024 Пловдивчани ги налегна носталгията за кино "Космос", повдигнаха отново въпроса за обновяването му
14.11.2023 Пламен Панов: Проектите за кино "Космос" и "Античният форум на Филипопол" трябва да се реализират през този мандат
18.10.2023 Пламен Панов: Кино "Космос" е ключов обект за последващото развитие на културния живот в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Справедливост застигна шофьор на автобус в Пловдив
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
6 дни улица в Стария град е затрупана от самосрутила се къща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).