ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Дрямка или игра? В пловдивски детски градини следобедният сън е по избор
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:56 / 24.01.2023Коментари (0)7206
© Plovdiv24.bg
Ако питате децата в детската градина "Какво не обичат да правят там“, голям процент от тях биха отговорили "Да спя следобед“. Въпросът е имат ли избор да не го правят? Община Пловдив е първата в България, която през 2022 г. е провела проучване сред родителите на малчуганите от 52 детски общински ясли и градини в града дали да дадат избор на децата на 4, 5 и 6 години да не спят следобед – често с продължителност на дрямката от над 2 часа. Вместо това те могат да рисуват и играят, но тихо и спокойно, без да пречат на останалите деца. Това съобщава в новия си брой вестник "Аз-буки" и разказва за експерименталния метод, който към момента се практикува в редица общински и частни заведения в Пловдив.

В Града под тепетата в 10 от 52 детски градини е позволено, ако детето не иска да спи следобед, да не го прави, а вместо това да играе тихи игри. 

"Над 60% от родителите отговориха, че искат детето им да има избор дали да спи следобед в детската градина – казва за в. "Аз-буки“ зам.-кметът на община Пловдив, отговарящ за ресор образование, Стефан Стоянов. – Задължителният сън в градините е остарял прийом на учителите и очаквано не е заложен в нито една наредба или закон като "задължителен“. Голяма част от децата на 4 – 5 години нямат нужда от следобеден сън и не искат да спят насила. Затова решихме да им предоставим възможност за занимания през това време“.

"Традиционно в детските градини в страната се спи. Но в действителност във възрастта между 3 и 4 години физиологичната нужда от дневен сън при децата поетапно отпада. За някои деца резултатът от наложената дрямка в градината е все по-късно лягане вечер. Клиентите ми споделят за невъзможността да приспят децата си до 23 и дори до 24 часа, което е изключително неприемлив час за лягане на малко дете. Обичайно това води до преумора на следващия ден, когато трябва да събудим детето рано за градина. Представително проучване на навиците за сън на децата в България, което проведохме през 2022 г., показа, че една четвърт от децата в градинска възраст си лягат късно (след 22 часа)“, споделя Мария Йонова, създател на Unicorn Baby – консултации по детски сън.

В ДГ "Мирослава“ в Пловдив от пет години работят по метода "Монтесори“, а главният принцип е правото на избор. Затова там децата, които искат, спят или лежат на обяд, а другите в същото време, дори в същата стая, играят тихи игри. Единственият негатив на това гъвкаво решение е скептицизмът сред персонала, който по този начин е натоварен с повече отговорности, особено във времето за сън при будуващи деца.

В големите групи в ДГ "Малкият принц“ след обедното хранене всички деца сядат в кръг и с учителката правят разбор на заниманията от първата половина на деня. След проведеното електронно проучване сред родителите на малчугани в градината само едно семейство се е възползвало от предложението за гъвкав режим без обеден сън.

Постепенно стават пет, а след това има и нови желаещи. Удобство в ДГ "Малкият принц“ е, че занималнята и спалното помещение са преходни. Това позволява педагогът да наблюдава едновременно и спящите, и тези, които имат тихи занимания. Ако разположението не е такова, би бил необходим помощник-възпитател, за да не остават децата без надзор.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Великден 2024 г.
ВК Марица, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: