Доказаха с цифри индустриалния разцвет на Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (15)
11:07 / 14.07.2016
14556
Средни по размер, но осезаемо по-бързи по растеж. Развитието на най-големите 50 дружества в Пловдив и региона през миналата година нагледно илюстрира някои от основните тенденции в икономиката на страната за последните 12 месеца. 

Почти всички производители, които са близо половината от състава на подреждането, увеличават бизнеса си, като често темповете на растеж са двуцифрени, търговците и на дребно, и на едро записват силна година, а представителите на строителния сектор, макар и по-малобройни, са сред най-динамично разширилите дейността си.

Високо нагоре

Измерено в числа, пловдивското постижение е почти 15% ръст на приходите на водещите 50 компании в региона. Или над пет пъти по-силен растеж от отчетените 3.3% ръст от най-големите 100 дружества в България, подредени в представената в края на юни годишна класация "Капитал 100" на корпоративните гиганти в страната. 

И дори малко повече над постигнатия растеж на икономиката с 3% за миналата година. Причината е, че в подреждането има много машиностроители, няколко строителни компании (които имат рекордни приходи заради еврофондовете), а представителите на сектор горива, където сривът в приходите на национално ниво е най-голям, почти отсъстват от подреждането (с изключение на две компании от групата "Инса"). 

Видима е и втора група производители - на храни и напитки, които обаче са насочени към местния пазар и затова не растат бурно.

Силната година за пловдивския бизнес се чете и в това, че едва седем от водещите компании в региона са отчели спад на приходите си през изминалите 12 месеца. 

Най-осезаемо е свиването в бизнеса на дистрибутора на цигари "Макслогистик", който продаваше продукцията на "КТ интернешънъл" ("Кингс табако") - оборотът му пада с над 65%. 

От миналата година свързаният с част от собствениците на "Винпром Пещера" производител избра за свой ексклузивен партньор в разпространението свързваната с Делян Пеевски "Експрес логистика и дистрибуция", който има приходи от почти 1 млрд. лв. Групата на растящите е огромна, като над половината компании в класацията (28) имат двуцифрен ръст.

При финансовите резултати картината е доста по-разнообразна, но все пак средно за топ 50 печалбите растат с внушителните 221%. Зад този забележителен растеж стоят най-вече държавният производител на оръжие "Вазовски машиностроителни заводи", който увеличава печалбата си от скромните 265 хил. лв. до близо 25 млн. лв. Само четири дружества са на загуба.

В основната си част компаниите в Пловдив са средни по-размер и тези от тях, които попадат в челната петдесетица на най-едрия бизнес в страната, се броят на пръсти. 

Девет имат приходи над 200 млн. лв., а нито едно дружество няма оборот над 1 млрд. лв. Въпреки това в националната класация след София Пловдив има най-много представители заедно с Варна - по седем дружества.

Сред националните и регионалните гиганти е новият лидер в машиностроителния сектор в България - производителят на хладилници "Либхер Хаусгерете Марица". 

В подреждането е и местният шампион в транспорта в България - ПИМК. В регионалното подреждане попада и вицешампионът в сектор текстил - "Булсафил", който редовно е подгласник на лидера "Миролио".

Шампионското трио

Начело на подреждането в региона е търговецът на електроенергия "ЕВН България Електроснабдяване" с приходи от 705 млн. лв., а разпределителното дружество на австрийската група е шесто по големина с оборот от 301 млн. лв., в класацията е и притежаваната от австрийската фирма топлофикация.

Втората позиция е за местния металургичен гигант КЦМ, който след направените през последните няколко години големи инвестиции в модернизиране и разширяване на производството си отчита нарастване на продажбите си с 4.4% до 615 млн. лв. Челната тройка с приходи от 582 млн. лв. допълва търговецът на едро с тютюневи изделия "Табако трейд", който продава цигарите на "Бритиш американ табако".



Източник: в.Капитал

Виж коментарите (15)

Още по темата (521):
10.04.2024 65 водещи компании търсят служители в Пловдив
28.03.2024 ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo
UniRetiCon
23.03.2024 Нов завод за 107 милиона до Пловдив търси 110 работници
21.03.2024 Западен гигант започна изграждането на нов завод в Пловдив
20.03.2024 Инвестиции за над 250 милиона евро: Новите заводи край Пловдив
16.03.2024 Предвиждат изграждането на пешеходна алея и веломрежа, която да свърже общините Раковски и Марица
Още новини от Новини от Пловдив:
Депутат от Пловдив напуска политиката: За да си ефективен трябва ...
Най-скъпите квартали в Пловдив, чиито цени надвишават 1 500 евро/...
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...
Заплатата е 3000 лева, но няма желаещи: Училище в Пловдив единств...
Емблематична фигура за Пловдив стана почетен гражданин на града
Хиляди рози разцъфтяха по булевардите в Пловдив, кошници и саксии...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).