Доц. д-р Баташки: “Св. Георги” е стабилно търговско дружество

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:26 / 04.12.2007
2941
УМБАЛ "Св. Георги" е стабилно търговско дружество и това ще бъде потвърдено след приключване на финансовия одит, разпореден от МЗ. Това обяви изпълнителният директор на Университетска болница в Пловдив доц. д-р Илия Баташки. Към 31 октомври т. г. просрочените задължения на УМБАЛ "Св. Георги" запазват почти същото ниво от октомври миналата година. Твърденията се базират на цифрите от финансовите отчети на лечебното заведение. Те показват, че за периода октомври 2006 - октомври 2007 просрочените задължения на болницата са нараснали само с 5, 56 % при официално обявена от НСИ инфлация - 12 %. За същия времеви лаг Университетска е реализирала 17 % повече приходи и то при положение, че цените по Националния рамков договор са останали непроменени. Това 17 -процентно увеличение на постъпленията е резултат единствено от по-интензивната работа на лечебното заведение. От началото на годината болницата не е получавала субсидии от МЗ за погасяване на стари дългове, както в предходни години. Разплатените до момента задължения в размер на 28 541 000 лева за 2007 г са само от собствени средства, посочи изпълнителният директор. Фактът, че болницата няма предсрочно изискуеми кредити допълнително потвърждава, че УМБАЛ "Св. Георги" е стабилно търговско дружество, уточни той.


Според доц. Баташки причините за трупането на дългове от лечебни заведения с мащаба на Университетска болница са много и комплексни. Сред тях са непризнати от НЗОК реализирани пътеки, лошото мениджиране на средно управленско ниво и социалните функции, свързани с приема на тежко болни и неосигурени пациенти. Освен това касата не покрива изцяло себестойността на преобладаващия брой клинични пътеки и това допринася за допълнителното задлъжняване на болниците, твърди шефът на "Св. Георги". По думите му проблемът едва ли ще се реши кардинално с въвеждането на доплащане от страна на пациентите. Той смята, че такъв вариант е допустим само в определен брой скъпоструващи клинични пътеки.


Виж коментарите (0)

Още по темата (3):
09.12.2010 Карен Джамбазов остава директор на УМБАЛ "Св. Георги"
30.11.2007 От УМБАЛ отричат информация, изнесена в пловдивски вестник
30.11.2007 Министърът на здравеопазването праща ревизия в университетска болница
Още новини от Новини от Пловдив:
ПП-ДБ: Повече държавна помощ за родителите е грижа за децата
Четвъртокласник от Пловдив впечатли единствения български капитан...
Богослов: Николай Пловдивски се заиграва с евроатлантизма, но не ...
Един от най-великите изпълнители за всички времена е на почивка в...
Лекар от Пловдив: Ние сме с най-добрия обхват в Европа
Днес деца от цялата страна се събират в Стария град


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).