ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Дискутираха безопасността на движението в Пловдив и областта
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:15 / 08.09.2016Коментари (0)2239
©
Областният управител Здравко Димитров председателства второто заседание за 2016 година на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата на територията на област Пловдив.

Провеждането на днешното заседание се проведе седмица преди старта на новата учебна година и имаше за цел да акцентира върху предприетите мерки в общините на територията на област Пловдив за обезопасяването на районите около училищата и детските градини.

Гости на заседанието бяха полковник Алекси Кесяков - секретар на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата към Министерството на вътрешните работи и инспектор Ботьо Гиргинов - говорител на Пътна полиция.

На заседанието беше представена актуална информация от общините на територията на област Пловдив. Във всички общини са взети мерки и са извършени съответните дейности по обезопасяването на районите около училищата и детските градини.

Подновена е хоризонталната маркировка и вертикалната пътна сигнализация, поставени са изкуствени неравности и знаци за ограничаване на скоростта, както и преградни платна пред входовете и изходите на учебните заведения. 

На някои места са поставени пешеходни светофари и са изградени детски площадки за безопасност на движението. Елена Грудева от Асоциацията на пострадалите при катастрофи сподели, че силен възпитателен ефект има специалният игрален филм с участието на артисти от "Под прикритие", чиито сюжет е посветен на катастрофите и жестоките последствия от тях. 

Този филм е прожектиран пилотно в Техникума по дървообработване, а идеята е да бъде показан през новата учебна година и на учениците във всички пловдивски училища.

Инспектор Ботьо Гиргинов предостави информация от ОДМВР - Пловдив, сектор "Пътна полиция", за актуалното състояние на пътната обстановка и пътната безопасност на територията на област Пловдив, а Кесяков представи информация относно детската безопасност по пътищата на България.

Областният управител представи обръщението на Румяна Бъчварова и предоставените данни за пътнотранспортната обстановка в България, които очертават една тревожна картина.

В него се казва: "Ежедневно се отнемат човешки животи, нараняват се хора и се унищожават материални ценности, като щетите за страните от Европейския съюз за 2015 г. са изчислени на над 100 милиарда евро.

Безопасността на движението зависи от множество фактори - поведението на участниците в движението по пътищата, качеството на пътната инфраструктура, автомобилния парк, помощта оказвана на пострадалите при ПТП и др.

В този смисъл за решаване на проблема безопасност на движението е необходима споделена отговорност от всички, които в рамките на своята компетентност да работят за намаляване броя на жертвите и щетите по пътищата.

В седмицата на Националната кампания за опазване живота и здравето на децата в цялата страна е важно да се обърне внимание, че децата загиват като пешеходци, пътници или като водачи на различни превозни средства, като в огромна част е по вина на възрастните - неспазване на правилото за превоз на деца.

Едно от стратегическите направления за намаляване на жертвите от ПТП в Националната стратегия е повишаване знанията и уменията на младите хора. С предприемането на конкретни действия за обучение на децата се поставя начало на нова култура за безопасно участие в движението по пътищата.

Необходимо е през учебната 2016/2017 г. да бъдат положени усилия да привлечем вниманието на обществеността, родителите, учителите и институциите за опазване на децата от ПТП.

Ангажимент на общинските власти е да създадат безопасна среда на движението в районите на детски градини и учебни заведения, както и предприемане на конкретни действия за опазване живота и здравето на децата в населените места.

Както многократно е отбелязвано ключът за решаване на горепосочените проблеми не е в приемане на ново законодателство - в тази посока има изградена много добра законодателна рамка. Ключът към решаването на проблема е правилното прилагане и контролиране на приетите законодателни норми".







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Футбол - други
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: