ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
"Демократична България" представи кандидата си за кмет на Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:40 / 21.09.2019Коментари (8)12243
© Plovdiv24.bg
Преди минути "Демократична България" представи кандидата си за кмет на Пловдив, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Това е адвокат Атанас Костов. На пресконференцията присъстваха още съпредседателите на "Демократична България" - Христо Иванов и Атанас Атанасов и председателят на "Демократична България - Пловдив" Веселина Александрова,

Ето какво каза Атанас Костов:

"Уважаеми дами и господа, колеги, уважаеми журналисти. Благодаря на коалиция “Демократична България – обединение ДСБ, Да България и “Зелено движение" за това, че ме покани и ми гласува невероятно доверие като гражданин, разпознаващ себе си в дясно-центристкото мислене, да бъда част от тази кампания като съмишленик, експерт и кандидат за кмет и общински съветник в Пловдив.

За да представя себе си - казвам се Атанас Костов, семеен съм, баща съм на едно дете. Имам висше юридическо образование, придобито в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски". През последните 20 години съм адвокат, практикуващ в областта на интелектуалната собственост. Автобиографията ми в резюме е свързана с авторството на 5 монографии (книги) в областта на правото и около 80 научни статии. През 2017г. бях номиниран за “Адвокат на годината в България", а през миналата 2018 година кантората ми “Юсаутор" бе номинирана за “Кантора на годината в България". Предвид споменатите обстоятелства намирам за обективен факт твърдението, че аз съм един от топ специалистите в моята област на правото в България, както и че съм доказан менажер в тази сфера.

Като един от малкото юристи в областта на “Интернет правото" и кандидат за кмет на гр.Пловдив, аз съм изкушен от идеята да видя родното ми място превъплътено в град от 21 век – град с електронно управление, с електронна администрация и публични услуги, с електронни инструменти в областта на културата, транспорта, екологията, местните референдуми, с електронни здравни досиета, с електронно образование и социални услуги.

Защо всичко това е важно за гражданите на Пловдив? Защото електронното битие на един модерен град, побран в джоба на всеки от нас води най-вече до толкова липсващата ни прозрачност – прозрачност в изразходването на обществените финанси, яснота при провеждането на обществените поръчки, строг контрол над лицензионните и разрешителни режими, приоритет на Община Пловдив. Липсата на тези инструменти в настоящето води до липса на информация как се изразходва бюджета на Общината по пера, кои субекти получават достъп до публични средства, на какво правно основание, в каква конкурента или конкурсна среда тези субекти са участвали, за да достигнат до разходване на общински средства? Давам пример – в сайта на Министерството на финансите има ежегоден, електронен финансов отчет по пера за приходите и разходите в държавния бюджет – такъв документ никога не е съществувал на страницата на Община Пловдив. Пловдивският гражданин не знае, не вижда и в крайна сметка спира да се интересува как се харчат неговите местни данъци и такси за градоустройство, за почистване, за образование, за екология, за медицина?

Демокрацията от 21 век дами и господа е свързана с информираност, с пряк и улеснен достъп до обществени документи, с фокус върху експертното решаване на проблемите на деня, с конкретика. През последните 30 години от живота на всеки от нас ние чуваме заучените фрази на системните играчи, които чрез некомпетентността си се опитват, но така и не успяват да ни обяснят защо местната администрация е толкова раздута, защо не получаваме съответната услуга днес и сега, защо изчезнаха зелените площи и те бяха презастроени от конкретни “предприемачи", защо всичко е “инженеринг", а не обществено съгласуван архитектурен проект, защо къщите в стария град падат и т.н – примерите могат да продължат около час.

Корупцията в местната администрация тотално измести законността – последната остана едно понятие от учебниците, което рядко бива отстоявано от Община Пловдив по какъвто и да е начин, камо ли в съда. Достъпът до обществена информация, електронен инструмент за сигнали на граждани, за издаване на официални и лични документи – всичко това дори не е и коментирано от “незаменимите", но вечно обидени на някой обитатели на гишетата.

Градът ни е не само политически, но и физически непочистен, потънал е в прах и твърди частици, защото все някой сече дърветата му без контрол и визия за озеленяване, здравословна и екологична градска среда. В Община гр.Пловдив работи един единствен ландшафтен архитект – жена, която е в майчинство. Доскоро темата за мръсния въздух бе определяна от кмета на Община Пловдив като “дъвка за дъвчене". Поради това Пловдив е един от градовете с най-мръсен атмосферен въздух в Европа – това не е мое твърдение, а информация от докладите на Европейската комисия.

Визия за промяна – конкретни мерки, липсват. Като астматик преди няколко години си позволих в този контекст да коригирам поведението на директора на РИОСВ гр.Пловдив и директора на Шесто РПУ, които твърдяха, че горенето на гуми в кв. "Изгрев" “не е екологичен проблем, а и освен това се случва извън работното им време", което превръща този факт в “нормална" според тях житейска ситуация.

Сезирането с тези два казуса на Пловдивската прокуратура доведе до стандартното прекратително постановление с мотива “няма данни за извършено престъпление". Нашата коалиция твърдо е решена, чрез законови средства да промени тези “стандарти" на пловдивските институции, най-вече в полза на гражданите и обществения интерес, определян от понятието “здраве" и “право на живот", които са формулирани като основни права в българската Конституция.

Уважаеми дами и господа, днес съм изправен пред Вас за да заявя, че коалиция “Демократична България – обединение ДСБ, Да България и “Зелено движение" има не визия, а експертиза как да превърне гр.Пловдив не само в град на 21 век, но и да го утвърди като бизнес център на България. Създаването на ефективни нормативни промени на местно ниво за стимулиране на бизнеса, гъвкавост при предоставяне на лицензионни и разрешителни режими, данъчни облекчения, изграждане на адекватна инфраструктура, градски и междуселищен транспорт, обслужващ граждани, работници, студенти, ученици и туристи, ще са основни приоритети на нашата коалиция в полза на адекватна социална и бизнес среда.

Днес пловдивският гражданин или туристът в Пловдив (не дай си боже чужденец) не знае на коя спирка се намира, в кой квартал е, кога ще дойде рейсът му, той не може да се чекира електронно, да зареди електронно карта за градски транспорт, същата тази карта да използва и за разплащане в туристическите обекти на града, за наемане на колело, за плащане на “синя зона" и т.н. Ние ще създадем такъв единен инструмент, който да се зарежда през мобилни устройства, който да ти казва къде си, с кой рейс пътуваш, коя е следващата спирка, кой музей можеш да посетиш, “ако слезеш тук" и прихода от който ще влиза директно в общинския бюджет, отново електронно и проследимо по пера. Основен фокус тук естествено ще бъде възобновяването на работата по темата “пловдивското летище", редовен градски транспорт до него и превръщането му в един стабилен транспортен и търговски хъб, обслужващ както туризма и културната идентичност на града, така и неговия бизнес.

Бизнесът изисква образование – такова на европейско ниво, адекватно на реалностите не само в България, но и в световен мащаб. Превръщането на Пловдив в международен университетски център, с база топ начално, средно и висше образование е приоритет в нашата програма. Обвързаността на образованието с бизнеса, с новите технологии и съвременна материална база, лаборатории, развойни центрове, ще доведе до интерес младите хора да останат да живеят и да се развиват тук в нашия град. Да запазим интереса на децата ни, да ги превърнем в здрави, щастливи и интелигентни носители на древните ни традиции, отстоявайки и развивайки нашето общество чрез науката, изкуството, занаятите, иновациите - тук и сега е основен наш акцент, по който ще работим в тясна колаборация с образователните институции и техните настоящи проблеми.

Бих искал да закрия резюмето си с културното ни битие. Днес по-скоро бих го поставил в кавички, поглеждайки към руините в стария град, към олющените или закрити от гипсокартони стенописи на Златю Бояджиев, на Киров, на Йоан Левиев и Енчо Пиронков. Аз израснах и бях възпитан в школата на “Хора на пловдивските момчета", който заедно с множество други танцови, певчески и театрални трупи представяше самодейното изкуство на България в цял свят. Пловдивската опера и театър, пловдивските артистични фестивали, матинета, изложби линеят под невежото “управление" на посредствени апаратчици, като мечтата на Атанас Кръстев(някой го помнят като Начо Културата) за влизането на града ни в “Юнеско" отдавна е забравена. В този град има млади артисти, интелектуалци, творци, в този град има менажери на изкуство, които могат да го върнат към темата “Юнеско", към интереса на публиката – местната, националната, международната. Тези хора са не само симпатизанти, те са част от екипа на нашата коалиция и аз вярвам, че ще обърнем града ни към това, което винаги е бил – център на изкуството, център на бохемата, център на духа!

Всички тези детайли в тяхната конкретика ще откриете в програмата на коалиция “Демократична България – обединение ДСБ, Да България и “Зелено движение", която ще получи публичност до дни.

Благодаря Ви за вниманието".


Още по темата: общо новини по темата: 787
07.02.2022 »
03.02.2022 »
03.02.2022 »
09.12.2021 »
25.11.2021 »
25.11.2021 »
предишна страница [ 1/132 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 16.10.2019 г.
0
 
 
ТАЯ ИЗМИСЛЕНА ФОРМАЦИЯ ...СЪС СВЕТОВНО НЕИЗВЕСТНИ АДВОКАТИ МИ СВИВА ДУШАТА...ЧУДЯ СЕ ПАК ЗА ПУСТИЯ КЕЛЕПИР ЛИ СЕ НАВЕЖДАТЕ БЕ ХОРА...НЕ СИ ГУБЕТЕ ВРЕМЕТО ЗАНАЯТА СИ ЧЕТЕ И ПРАКТИКУВАЙТЕ ЧЕ ИЧ ВИ НЯМА НА ТОЯ ФРОНТ.... НЕ ЧЕ ТУК ЩЕ НАПРАВИТЕ НЕЩО...ЗА БОРБИТЕ И ЗА ПУШИЛКАТ СТЕ АМА И АКО ПАДНЕ КЕЛЕПИРЕЦ Е ЩЕ Е НЕЩО....В ТАЯ БАНДА ВИДЯХ И АДВ. ЛЕВАШКИ И ТОЙ Е НЕСПОКОЙНА ДУША ТАКА МУ СЕ САКА ВЛАСТ ПОЧИТ И КЕЛЕПИР ДЕ ИНАЧЕ ЩО ЩЕ ГИ РУЧА ЖАБЕТАТА....ПРИ НЕГО МЕРАКА Е ПОВЕЧЕ НА ГОСПОЖАТА МУ АМА ОТ ЛЮБОВ ЩЕ СТАНЕ ЖЕРТВА....
Aнонимен
на 24.09.2019 г.
-2
 
 
Никой нормален човек не би гласувал и подкрепил "Демократична България", зад които седи Иво Прокопиев!
-1
 
 
Костооооов! Але, але! Браво бе братле! Интелигентният разрушител на тъпаците! Не знаеш какъв кеф ми прави, че си в играта! Насе с теб сме...как им се вряза изневиделица хахахах! Ултра кеф! И си в правилната формация, оргазъм! Кво да ти кажа.....всички литнаха:)))) Що още утре не са изборите да ги погнем! Победаа!
Aнонимен
на 22.09.2019 г.
0
 
 
Браво! Познавам г-н Костов косвено, и винаги съм му се възхищавал... Дай боже да спечели. Пловдив ще има за първи път един достоен, умен и напорист градоначалник! Успех г-н Костов!
0
 
 
Браво Наско , браво Костов ! С теб съм ! И продължавай да мачкаш батаклиевите !
0
 
 
този ли е шльокото който пускаше безсмислените обжалвания от името на козарката анка заради които важни инфраструктурни обекти закъсняха с години :) ...... да се хванем ли на бас че основната му мелодия ще бъде забавянето на площада :)
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ВиК-Пловдив пред фалит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: