Да извадим Съединението от похлупака на 3 март

Автор: Любомир Минчев
Коментари (11)
17:33 / 05.09.2018
6705
Имаме дълг към Съединението на България, а това е същинският ни национален празник. Ако продължаваме да го неглижираме с твърдения, че нищо особено не се е случило – рано или късно то щяло да стане, тъй като просто било игра на Великите сили, нищо чудно и на 6 септември да се развее руското знаме.

Съединението  трябва по-настойчиво да изрази претенциите си. Гордеем се, че това е епохално събитие – българският дух се е опълчил на империите. Следват исторически събития, които водят до същинската независимост на България  и в центъра е Съединението. Опазили сме го от идеологически издевателства и на този ден не спорим каква е ролята на Русия и трябва  ли да бъдем благодарни на някого. На никого! Това е небивал екстаз на български порив за глътка въздух. Дори либералните руски вестници по онова време се възхищават на случилото се в Пловдив и съветват имперското правителство да стои далеч от "чистите български интереси“.

За благодарност сме оставили този ден в ръцете на няколко клиширани слова, възстановка на събитията и една заря. Един почивен ден. Едно чисто българско дело сме го оставили под похлупака на 3 март, под дебелата сянка на една дата, която все по-упорито разделя българите. На 3 март не сме получили почти нищо – две империи сключват примирие, а в мирния договор и дума няма за България. На този ден до българските знамена се веят и руски. На 3 март е възможно да дойде руският патриарх и да удари с юмрук по масата на българския президент. Това не е моят национален празник.

Оставили сме гордостта си от 6 септември  на произвола на съдбата. А тя засега е доста благосклонна към фалшификаторите на историята. Към онези, които твърдят, че Альоша ни е по-ценен от паметника на Съединението. Какво безоочие и каква търпимост  проявяваме към него!

Съединението е националният ни празник. Ако не признаваме този факт, на официалния -  3 март, ще слушаме руския патриарх, а гордостта на пловдивчани  ще опира винаги в Альоша.

Виж коментарите (11)

Още по темата (234):
07.09.2023 Самуил Шивачев: Политическа ни класа има огромен комплекс, свързан с ролята на Русия в нашата история
06.09.2023 Проф. Веселин Методиев: За Съединението на България трябва да сме благодарни на едно свръхмалцинство мощни хора
06.09.2023 Самуил Шивачев: Берлинският конгрес разцепи България на пет части
06.09.2023 Радев: На днешния ден Пловдив оповести триумфа на едно общобългарско
дело
06.09.2023 "Радев е позор" и "Уууууу" за президента Румен Радев в Пловдив
06.09.2023 В Пловдив се проведе тържествена проверка за 138 г. от Съединението на
България
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).