Д-р Христозов: Не искам да ви плаша, ние сме 480 човека, 80% ще посрещнат вируса!

Автор: Диана Бикова
Коментари (12)
12:18 / 26.03.2020
33376
Областният управител Дани Каназирева, д-р Сийка Димчева от РЗИ и д-р Димитър Христозов от ЦСМП се срещнаха с екипа на Транспортна болница и занесоха дарението на предпазни средства за медиците, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Каназирева обясни, че целта на денонощния кабинет, който започва да работи тази вечер, е след установяване на пациенти със симптоматика, да се настаняват на място в Транспортна. Ако случаите са по-тежки, тогава ще се вика Спешна помощ, за да транспортират пациентите в Инфекциозна. Комуникацията ще се поддържа между управителя на Транспортна болница д-р Павлов и д-р Христозов от ЦСМП. Тя съобщи, че майка й също е здравен работник и от началото на кризата с коронавируса всеки ден е в болницата.

"Не искам да ви плаша, нашият персонал е около 480 човека, до този момент ние сме контактни на всичко. 80% ще посрещнат вируса, зависи от имунната система. Ако спазвате мерките, сега дори има и алгоритъм как да се сваля облеклото, няма да има проблем. Благодаря на колегите, които съветват по телефона. Знаете, че от днес всички влизащи в страната задължително са под карантина. Всички болници заявиха готовност за работа" - каза пред медиците д-р Христозов.

Транспортна болница получи дарение от 400 маски, 100 от които военни, както и други 2000 за еднократна употреба. Управителят д-р Павлов каза, че здравното заведение разполага с 24 нови многократни комплекта и други защитни средства. Те обаче не са достатъчни.

Медиците поставиха проблема за носещите диоптрични очила, които трябва да се покрият с плътно прилепващи до лицето защитни очила. Каназирева пое ангажимент да предостави защитни шлемове.

От здравното заведение казаха, че са направили график за дежурства за следващите 10 дни. След този срок медиците трябва да бъдат сменени. Много от работещите в Транспортна са по втори трудов договор там и първият им ангажимент е към първия им работодател.

Дани Каназирева коментира, че в един момент ще трябва да се мобилизират и лекари, които са извън болниците.

Медиците питаха каква е организацията за изследвания за пациент за коронавирус. По указания на Националния щаб това са три групи хора: идващи от рискова зона, контактни с потвърден и такива със симптоми, обясни д-р Димчева от РЗИ. По-късно днес представител на здравната инспекция ще отиде на място в Транспортна, за да направи подробни разяснения. 

Указанията са леките случаи да се изпращат под домашна карантина. Пациентите със съмнение, придружени от хронични заболявания и в определена възраст, ще остават на място. От тях ще се вземат проби, които ще се съхраняват при определени условия през нощта и на сутринта ще се отнесат в РЗИ за по-нататъшна процедура. 

Медиците питаха и за бъдещата лаборатория в Пловдив, която започна да се изгражда. "Проф. Мурджева от МУ и проф. Джамбазов от "Св. Георги" започнаха действията по разкриването на лаборатория. Концепцията се разработва от проф. Мурджева. Надяваме се до десетина дни лабораторията да заработи. Ще има приоритетни проби, когато е належащо. Има частни лаборатории, но дори там да се направят, после подлежат на потвърждаване" - коментира областният управител.

Каназирева даде личния си телефон за връзка, но помоли връзката с щаба да се осъществява от управителя д-р Павлов през д-р Христозов. Зам.-директорът на ЦСМП е от хората, които имат най-голям опит за бърза, спешна и адекватна реакция - каза тя. 

След срещата беше разгледан кабинетът, който от полунощ тази нощ започва работа.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (12)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона
Снимка показва как е изглеждала Главната на Пловдив, когато по не...
Даваме 78 000 лева за близо 100 химически тоалетни в Пловдив
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).