Цветана Манева в Пловдив: Трябва сами да се преборите за себе си

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:58 / 27.11.2015
2555
"Трябва сами да се преборите за себе си. Борбата е трудна и дълга и започва още от семейството", каза пред повече от 150 пловдивски студенти една от иконите на българския театър и кино Цветана Манева. 

Пред студентите тя говори още за увереността на младите хора, ролите в живота и сцената, също и за нравствените ценности, които днес трябва да са двигател на обществото.

Пред препълнената аудитория на висшето училище, на което бе специален гост, Манева сподели възгледите си за живота, мястото на човека в социума и ролята на семейството. 

Понятията "чест" и "достойнство" бяха акцент при представянето на човека в неговите духовни измерения. Живот със стремеж по вертикала, където да бъде оценен духът, означава достойнството на човек да е на място. Духът и мисълта са в краткостта. 

Само човек с достойнство може да се изрази кратко според голямата актриса, която допълни, че човек е толкова достоен, колкото самият той реши да бъде.

"Не заменяйте увереността с връзки. Те не ви легитимират пълноценно. Моята проста формула към студентите е да им помагам да повярват в себе си".

На многобройните въпроси как да възпитаваме собствените си деца към по-добро и кои са добродетелите - двигатели днес, почетният професор и преподавател в Нов български университет отговори: 

"Съмнявам се в честната борба днес. Има разминаване на ценностите. В усещането ни за принадлежност към народ и нация." 

Съвременната ситуация в Европа тя описа с липсата на значение в думи като всеотдайност, себеотрицание, отдаденост, патриотизъм, състрадание. Тези думи изчезват и с какво ги заменяме? Не се знае, но нови ценности няма, бе провокацията към младите хора в аудиторията. 

Своите студенти актрисата учи, че признатите грешки, куражът да признаеш неуспеха и да продължиш е ценност. Ценни са именно хората, които говорят въодушевено за грешките, а не за успехите си.

"Защото животът е "справяне". Справянето и куражът да отстояваш себе си такъв, какъвто си."

В дискусията, инициирана от Ректора на ВУАРР акад.проф. Димитър Димитров, Цветана Манева сподели и за ролите в театъра и киното, за които голямата актриса споделя, че "влиза" с изключителна дисциплина и отговорност и за себе си казва: 

"Никога отречена напълно, винаги много похвалена, обругавана - и грубо, и подмолно..."На нея й е лесно". Това съм аз!". 

Академик Димитров припомни на гостите и студентите ролята на актрисата в съвременното изкуство: 

"Някои я наричат лъвица, за други тя е лейди, но във всички случаи е младежки откровен човек".

Неповторимата театрална и киноактриса Цветана Манева бе гост на поредицата срещи на Клуб "Изкуството - приятел на ВУАРР."

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Опасен елемент притесни пловдивчанин
Честват 50 години от създаването на отделението по диализно лечен...
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).