ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Чуждестранните студенти се завръщат в ТУ Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:16 / 09.02.2023Коментари (0)3499
©
Цели две години заради пандемията от коронавирус в подготвителното обучение за чужденци във Филиала на Техническия университет в Пловдив не бяха се записвали студенти. Преди да започне тази криза, тук всяка година идваха по 20-25 момичета и момчета, които се интересуват от инженерство и информационни технологии. През тази учебна година интересът към обучение в Техническия университет – филиал Пловдив отново е налице. Осем чуждестранни студенти дойдоха от Турция, Сирия, Ливан и Гърция, които след подготвителната езикова година ще изучават инженерните специалности.

Андонис Севастудис е на 19 години и идва от Комотини, Гърция, където е завършил гимназия. Ето какво каза той: "Дойдох в България да уча за авиоинженер. Защо избрах България? Ами не можах да намеря такава специалност в Гърция, а и цената на образованието в родината ми е доста по-висока от това, което ще плащам тук. Баща ми и брат ми са корабни инженери и са завършили в Гърция.

Идеята да дойда в Пловдив ми дойде след разговор с приятели, които са учили тук и ми казаха, че образованието е много добро и е по-евтино от Гърция. Когато завърша, ще обмисля добре дали да работя в Гърция или в България, но искам да съм авиоконструктор. Тук живея под наем в квартира. Таксата, която плащам за един семестър е 1 500 лева и е приемлива за моето семейство. Когато завърша искам да направя собствена фирма за поддръжка на самолети.

Двадесет и шестгодишната Нурхан Хассун вече има едно висше образование по финанси в родния си Ливан. Тя е единственото момиче – чуждестранен студент в групата. "По-голяма съм от момчетата, с които сега уча български език, но когато искаш да учиш възрастта няма значение. Целта й е да учи и завърши индустриален мениджмънт в университета. Имам познания в областта на мениджмънта, но не и на мениджмънта в индустрията.

Моята бъдеща кариера е да работя в индустриално предприятие в Асеновград и затова съм тук. Става дума за фамилен бизнес с производство на машини за обработка на пластмаси. Така че ще надграждам знания, за да се включа успешно в бизнеса на нашата фабрика. Дойдох да уча в Техническия университет – филиал Пловдив, защото ми беше препоръчан от инженери, които са учили в него. За мен е много интересно да се запознавам с нови култури и нови хора.“ - каза Нурхан Хассун.

Преподавател по български език на чуждестранните студенти е гл.ас. д-р Катерина Томова от Пловдивския университет, която е специалист по славянска филология. Всяка седмица тя работи със студентите си по 28-30 часа и отделно от това им дава домашни работи по български.

"Работата ми е много отговорна, не само защото ще науча тези момчета и момичета на български език, но и защото първият им досег със страната ни е с мен. За 8-9 месеца студентите ми трябва да достигнат прилично ниво на четене, писане и говорене на българския език. На края на семестъра те ще положат изпит“ - заключи гл.ас. Катерина Томова.

Подготвителното обучение за чуждестранни студенти във Филиала стартира през далечната 2001 г. През него са преминали над 500 чужденци от 15 държави, които успешно са преодолели езиковата бариера и са се включили пълноценно в обучението по инженерните специалности. По време на подготвителното обучение, часовете им по български и английски език, математика, физика и информатика са водени от квалифицирани в съответната област преподаватели.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Облагородяват Градската градина
Парламентарни избори 2024
Политическо противоборство в САЩ
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: